Vrijspraak moord Henk Peters

De rechtbank in Arnhem heeft de verdachte in de verdwijningszaak van Henk Peters vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De officier van justitie in Arnhem had 18 jaar cel geëist tegen Frans J. (41) uit Oosterbeek, die verdacht werd van moord op de amateurfotograaf uit Doorwerth. Het lichaam van Peters is nooit  gevonden maar justitie rekende het de verdachte aan dat hij is blijven zwijgen en geen uitleg heeft willen geven over hoe hij aan persoonlijke bezittingen van Peters is gekomen. De advocaat van J. had vrijspraak gevraagd. Peters verdween in de koninginnenacht van 2009 na een concert van Kane in Arnhem.

Frans J. heeft geen uitleg gegeven over hoe het kan dat er in zijn auto bloedsporen van, waarschijnlijk, Peters zijn gevonden.

Het zwijgen van de Oosterbeker kan niet als bewijs worden gebruikt omdat het recht om te zwijgen in de wet is vastgelegd, aldus de rechtbank.

De rechtbank ziet ook geen bewijs voor de betrokkenheid van J. bij een eventuele gewelddadige beroving van de man uit Doorwerth, waarbij hij het leven zou hebben gelaten.

De rechtbank gaat er wel vanuit dat de man uit Doorwerth niet meer in leven is en door geweld om het leven is gekomen.

J. had ook onder meer sleutels en het rijbewijs van Peters verborgen gehouden. Verder vond de recherche een vuurwapen en een geheugenkaartje uit het fototoestel van Peters. Voor en na de verdwijning van Peters zocht J. op internet naar woorden als ‘nekschot’, ‘kogel door hoofd’ en ‘verrottingsproces’.

De advocaat van de verdachte, Frank van Ardenne, stelde dat Peters na zijn verdwijning op Koninginnenacht 2009 nog in leven is gezien, gekleed als linedancer. Van Ardenne: ‘Het is niet uitgesloten dat Peters zelfmoord heeft gepleegd of dat hij bijvoorbeeld een ongeluk heeft gehad.’

Zie de uitspraak.

Lees ook:

18 jaar geëist in verdwijning Henk Peters

Moordzaak zonder lijk gaat verder.