Vrijspraak na dodelijke schietpartij

Een 24-jarige Amsterdammer is donderdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor doodslag op Rowena van der Walle (24). Zij werd in februari dit jaar doodgeschoten in Muiden. Twee medeverdachten werden vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden fors hogere celstraffen. De drie verdachten hoorden de officier van justitie toen zes, twaalf en veertien jaar cel eisen. Twee van hen werden donderdag vrijgesproken.

De rechtbank is ervan overtuigd dat twee mannen niet verantwoordelijk zijn voor de dood van Rowena van der Walle. De 24-jarige Amsterdammer, hoofdverdachte, wilde volgens de rechtbank een vuurwapen van een medeverdachte afpakken en vervolgens is het wapen afgegaan en werd Rowena, die op zeer korte afstand stond, dodelijk getroffen.

Rowena van der Walle was die dag in het bezit van een groot geldbedrag. Volgens justitie wilden de mannen de vrouw beroven, maar de rechtbank ziet daar geen bewijs voor terug in het dossier. 'Anders dan de officier van justitie zag de rechtbank geen bewijs voor diefstal van geld door de verdachten. De hoofdverdachte heeft verklaard dat hij van Rowena ongeveer 10.000 euro had gekregen en dit voor haar zou bewaren. Er is geen bewijs dat zijn verklaring niet klopt', aldus de rechtbank.

Tegen de twee medeverdachten, 21 en 25 jaar, is er volgens de rechtbank te weinig bewijs voor medeplichtigheid aan de dood van het slachtoffer. Zij werden vrijgesproken. De hoofdverdachte moet acht jaar de cel in.