Vrijspraak na eis van 3 jaar cel

De rechtbank Amsterdam heeft woensdag een 22-jarige man vrijgesproken die verdacht werd van het voorhanden hebben van een vuurwapen, 23 liter cocaïne en verschillende jerrycans met chemicaliën om hard drugs te maken. Het Openbaar Ministerie had 3 jaar cel geëist.

De man, woonachtig in Frankrijk, kwam op de radar van de politie nadat een surveillerende agent had geconstateerd dat de verdachte met zijn auto, voorzien van een Duits kenteken, opvallende manoeuvres had uitgehaald. Toen hij, nadat hij zijn auto bij een garagebox in Buitenveldert had geparkeerd, ook een woning in De Amsterdamse Pijp binnen ging die eerder in verband was gebracht met drugs, besloot de politie de garagebox nader te onderzoeken.

Daar werden onder andere 23 liter vloeibare cocaïne, een vuurwapen, chemicaliën en 22.000 euro cash aangetroffen. Daarop werd de man aangehouden.

Vakantie

De verdachte heeft altijd ontkend dat hij wist van de drugs, de chemicaliën en het vuurwapen die in de garagebox werden gevonden. Volgens hem was hij op vakantie in Amsterdam en had de eigenaar van de auto hem gevraagd om het voertuig bij de garage te parkeren. Er is ook geen dna van de verdachte aangetroffen op het gevonden vuurwapen. Hoewel Joren Veldheer, de advocaat van de verdachte, had verzocht om dna-onderzoek te doen naar de jerrycans met chemicaliën is dat niet gebeurd.

Gebrek aan bewijs

De rechtbank besloot de man vrij te spreken wegens gebrek aan bewijs. De man heeft vanaf eind mei vast gezeten, maar is onmiddellijk vrij gelaten. De eigenaar van de auto, die ook in de woning in De Pijp aanwezig was tijdens de aanhouding van de 22-jarige man, wordt nog wel aangemerkt als medeverdachte. Hij zit voor zover bekend, niet vast.