Vrijspraak neerschieten Bato bij Okura

Erol M. (37) is door het gerechtshof van Amsterdam vrijgesproken van poging tot moord op Milos “Bato” P. bij het Okura Hotel in Amsterdam op 30 juli 1998. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft beroep in cassatie ingesteld. Het OM had negen jaar cel geëist. De verdachte is in vrijheid gesteld. Eerder veroordeelde de rechtbank M. tot zes jaar cel. Het hof vindt dat er niet genoeg bewijs is dat Erol M. vier kogels op P. heeft afgevuurd.

Bato P. zat in zijn auto toen hij voor Okura Hotel werd beschoten en raakte ernstig gewond.

Een dag na de aanslag deed de politie een inval in het huis van M. maar deze bleek te zijn gevlucht. De politie in Zweden arresteerde M. begin vorig jaar, op verzoek van Nederland in Zweden.

M. heeft de Servische nationaliteit. Hij zei steeds zich niet veel van zijn Amsterdamse tijd te kunnen herinneren omdat hij voortdurend onder invloed was van drugs.

Bato P. heeft M. steeds aangewezen als dader. De rechtbank ging er vorig jaar van uit dat P. geen reden had om te liegen omdat hij op sterven lag.

In Zweden had M. zijn leven gebeterd en hij begon samen met zijn vrouw een bedrijfje voor binnenhuisarchitectuur.

Serviër Bato P. was vanaf de jaren negentig prominent aanwezig in de Amsterdamse onderwereld. Hij zou nauwe banden hebben onderhouden met Willem Holleeder. Het dossier naar de Okura-moord is onderdel van een groot dossier naar moorden van onder meer Nederlanders en Joegoslaven waar Holleeder in wordt genoemd. Hij is formeel geen verdachte.

Bato (ook wel Bilder) komt in dossiers voor in connectie met Luka B. en Maruf (Paja) M. Hij is tot 15 jaar veroordeeld in de moordzaak op Srdjan Miranovic, een familielid van Sreten Jocic, in 2006.

Een paar maanden na de schietpartij bij het Okura Hotel is Servië een mislukte aanslag geweest op de broer van Erol M. Justitie zag die actie als wraak voor de aanslag in Amsterdam.