Vrijspraak: politie mocht woning niet betreden

Een 50-jarige man is door de rechtbank Den Bosch vrijgesproken omdat de politie onrechtmatig zijn woning heeft betreden. In die woning werden in 2016 illegale wapens en grote hoeveelheden softdrugs aangetroffen.

Oprit

De politie ging in december 2016 naar de woning van de man, omdat hij volgens informatie in de politiesystemen zich kort daarvoor had onttrokken aan een verkeerscontrole, terwijl hij reed met een auto zonder geldige APK-keuring. De agenten zagen de man op zijn oprit en vorderden zijn rijbewijs en legitimatiebewijs. Toen hij aangaf dat zijn legitimatiebewijs binnen lag en hij het wel even zou halen, gaven de agenten aan dat ze dan met hem naar binnen zouden meelopen. De man zei ‘dat niemand mee zijn woning in mocht gaan’. De agenten maakten hem vervolgens duidelijk dat ze de man zouden aanhouden als ze niet mee mochten lopen. De man liet de agenten daarop mee naar binnen lopen. Binnen roken de agenten een wietgeur en troffen ze ruim 96 kilo wiet aan. Ook lagen in de woning ruim 7 kilo hasj, een stroomstootwapen en een vuurwapen met munitie.

Toestemming

In het proces-verbaal verklaarden de agenten dat zij de woning waren binnengetreden met toestemming van de man. De advocaat van de man betwistte dit tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. De rechtbank vindt dat de politie in dit geval inderdaad onrechtmatig is binnengetreden.

Uit het dossier is namelijk niet gebleken dat de agenten de bevoegdheid hadden de woning binnen te gaan. Ze hadden geen schriftelijke machtiging en volgens de rechtbank is niet komen vast te staan dat de man in vrijheid toestemming heeft gegeven om zijn woning te betreden. Hij was beperkt in zijn keuzevrijheid doordat de agenten zeiden dat hij zou worden aangehouden als ze niet mee naar binnen mochten.

Druk

De rechtbank oordeelt dat op deze manier druk op de man is uitgeoefend, en dat niet langer gezegd kan worden dat de daarna door hem verleende toestemming in volledige vrijheid is gegeven. Hiermee is sprake van een schending van recht op privacy en zijn huisrecht. Door de handelwijze van de agenten werd een belangrijk strafvorderlijk voorschrift geschonden, aldus de rechtbank.

De rechtbank kan in dit geval de aangetroffen drugs en wapens in de woning niet als bewijs gebruiken. Daarom komt de rechtbank tot vrijspraak bij gebrek aan ander bewijs. Ondanks de vrijspraak neemt de rechtbank de drugs en illegale wapens wel in beslag.

Het vonnis.