Vrijspraak oud-rechters in meineedzaak

Twee oud-rechters zijn vrijgesproken van meineed door de rechtbank van Utrecht. Het Openbaar Ministerie beschuldigde Pieter Kalbfleisch (foto) en Hans Westenberg te hebben gelogen onder ede in de Chipsholzaak. Er waren voorwaardelijke straffen en werkstraffen geëist. De rechter zegt dat het bewijs niet overtuigend genoeg is. De zaak draaide om een getuige, volgens de rechter was er geen extra steunbewijs. Ook is niet bewezen dat Kalbfleisch heeft gebeld met andere spelers in de Chipsholzaak, waar hij wel van werd beschuldigd.

De zaak gaat om een al jarenlange ruzie over een onroerendgoedproject op Schiphol. Jan Poot, een van de partijen in de ruzie, zegt dat oud-rechter Kalbfleisch bevriend was met de concurrent. Volgens Poot heeft Kalbfleisch ervoor gezorgd dat de zaak over het project door zijn vriend Westenberg is behandeld. De uitspraak van deze zaak was in het nadeel van Poot.

Kalbfleisch en Westenberg werden in 2010 en 2011 verhoord. Ze ontkenden toen bevriend te zijn, maar volgens het OM is dat gelogen. Omdat ze tijdens het verhoor onder ede stonden, klaagde het OM de oud-rechters aan voor meineed. Volgens de aanklager zagen de twee elkaar regelmatig.

Kalbfleisch reageerde opgelucht na de vrijspraak. ‘Deze uitspraak is gerechtigheid’, zegt hij tegen persbureau ANP. ‘Ik hoop dat hiermee definitief een einde komt aan deze voor mijn gezin en mij zeer belastiden episode.’ In het onderzoek werden de telefoons van de twee verdachten afgetapt.

Lees ook:

‘Ik pak haar wel’ zei Westenberg 

OM deed geen corruptie-onderzoek Kalbfleisch 

Werkstraffen geëist in meineedzaak 

Blunder OM: Corruptiezaak in doofpot

Alles over de Chipsholzaak