Vrijspraak overval om bruine ogen

Het gerechtshof in den Haag heeft Pavel G. in hoger beroep vrijgesproken van de zeer gewelddadige overval van een juwelier aan de Pleinweg in Rotterdam, op 30 juli 2009. Het hof heeft grote twijfel aan de juistheid van de identificatie van G. door getuigen. de rechtbank had hem veroordeeld tot tien jaar. Bij de overval werd het juweliersechtpaar zwaar mishandeld. De vrouw brak haar rug op twee plaatsen.

Herkend

G. heeft zijn betrokkenheid bij de overval altijd ontkend. Twee medeverdachten waren door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf en tien jaar. Zij hadden hun deelname aan de overval wel bekend. De overval is gefilmd door de beveiligingscamera’s van de juwelierszaak. Twee getuigen hebben de verdachte op de filmbeelden herkend als een van de daders. 

Niet herkend

Het hof plaatst kanttekeningen bij die herkenning. Het hof heeft vergeefs geprobeerd die getuigen op te sporen, ook in het buitenland. Zij konden dus niet ter zitting van het hof worden gehoord over de betrouwbaarheid van hun herkenningen. Het hof heeft de filmbeelden ook bekeken maar heeft de verdachte daarop niet herkend.

1.71

Ander bewijsmateriaal is in het voordeel van G.. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft met een driedimensionaal computermodel berekend dat de derde dader een lengte van 1.71 meter heeft. De verdachte is echter slechts 1.65 meter lang.

Blauwe ogen

De medeverdachten hebben verklaard dat de verdachte niet bij de overval betrokken is geweest. De juweliersvrouw heeft verklaard dat de desbetreffende dader blauwe ogen had. Het hof heeft op de zitting vastgesteld dat de verdachte bruine ogen heeft. Al met al is er onvoldoende bewijs voor een veroordeling van de verdachte.

G. heeft meer dan vier jaar in voorarrest gezeten. De reden voor de lange duur van de procedure in hoger beroep is vooral dat de pogingen om de getuigen op te sporen veel tijd hebben gekost. Lees het hele vonnis.