Na vrijspraak toch veroordeling in “asbestmoord”

Na een vrijspraak eind 2015 heeft het gerechtshof Mohamed B. toch veroordeeld in de zaak van de dodelijke schietpartij aan de Amsterdamse Geuzenkade. Daar kwam in de zomer van 2012 de 41-jarige Remon Boogaard om het leven. B. krijgt 11 jaar cel, aldus AT5.

Portiek

Boogaard werd doodgeschoten in een portiek aan de Geuzenkade, in Amsterdam-Oudwest. Aan de schietpartij was een felle ruzie tussen dader en slachtoffer vooraf gegaan. Die was ontstaan op het asbestbedrijf waar ze beiden werkzaam waren. B. schoot Boogaard neer in de deuropening van zijn woning. Hij overleed een paar uur later aan zijn verwondingen.

Doodslag

Het gerechtshof gaat nu uit van doodslag.

B. heeft altijd ontkend dat hij zijn collega heeft doodgeschoten. Zijn alibi was niet waterdicht maar het bewijs liet te wensen over. Op B.’s broek zaten looddeeltjes en in zijn auto vond de recherche schietsporen. Die laatste waren echter niet te koppelen aan de moord op Boogaard. Camerabeelden gaven geen uitsluitsel.

Nieuw bewijs

In 2015 kwam er nieuw bewijs en op basis daarvan bracht het Openbaar Ministerie B. toch voor de rechtbank.

In een gesprek met zijn broer zou B. hem gevraagd hebben om niet te vertellen dat hij de avond van de moord even weg was. De bewakingsbeelden zijn bekeken door deskundigen die menen de loop van B. te herkennen.

De rechtbank vond het al met al niet voldoende, het gerechtshof nu wel.

Volgens AT5 gaat de advocaat van B. in cassatie bij de Hoge Raad.