Vrijspraak verdachten liquidatie De Meern

De rechtbank in Utrecht heeft de verdachten van de moord op Aziz Anzi (37) in De Meern vrijgesproken. De voorlopige hechtenis van Julian S. en Roger A. (31 en 27 jaar) was twee weken geleden al opgeheven. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat niet kan worden vastgesteld dat zij een gerichte bijdrage hebben geleverd aan de moord.

Gps-tracker

Het slachtoffer (foto rechts) is op 19 september 2015 op een parkeerplaats bij De Meern langs de A12 onder vuur genomen door een onbekend gebleven persoon. Onder de auto van het slachtoffer werd een baken aangetroffen met een gps-tracker. Ook werden er in zijn auto twee telefoons aangetroffen, waaronder een PGP-BlackBerry. Op basis van de bewijsmiddelen stelt de rechtbank wel vast dat de 27-jarige verdachte meerdere afspraken met Anzi heeft gemaakt, en dat de 31-jarige medeverdachte naar één van die afspraken is gereden en het baken heeft geplaatst en opgeladen.

Wezenlijke bijdrage

Maar om tot een veroordeling te komen moet de rechtbank kunnen vaststellen dat de verdachten nauw samenwerkten met de schutter en een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de daadwerkelijke liquidatie. Uit het dossier is niet op te maken wie het baken heeft uitgelezen en of de verdachten over die informatie beschikten, aldus de rechtbank.

Ook uit de PGP-gesprekken van de 27-jarige verdachte blijkt niets van een mogelijke opdrachtgever, een motief, de wijze waarop de moord gepland is en wie daar allemaal betrokken bij zijn geweest. Het dossier biedt geen bewijs voor de aanname dat verdachten informatie met anderen hebben uitgewisseld die heeft bijgedragen aan de uitvoering van de daadwerkelijke beschieting.

Het Openbaar Ministerie had 18 jaar (Julian S.) en 12 jaar (Roger A.) geëist

 

Zie vonnis 1 en vonnis 2.