Vrijspraak voor bezit moordwapen liquidatie

De rechtbank in Amsterdam heeft de 34-jarige Gwensley G. vrijgesproken van het bezit van de pistoolmitrailleur die vlak bij de plek van de liquidatie van Redouan B. – broer van kroongetuige Nabil – werd aangetroffen met zijn dna erop.

Onvoldoende

Hij krijgt toch één jaar gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor het bezit van het automatisch geweer en het pistool dat bij hem thuis werd aangetroffen. De rechtbank vindt het dna-bwijs onvoldoende. De rechtbank concludeert dat wel kan worden bewezen dat de man het wapen op enig moment heeft vastgehouden of aangeraakt, maar niet dat hij daadwerkelijk over het wapen heeft beschikt. Evenmin wanneer dit dan zou zijn geweest. Om die reden spreekt de rechtbank de man van deze verdenking vrij.

Grote risico’s

De man wordt veroordeeld voor het bezit van een automatisch geweer en een pistool die bij hem thuis werden aangetroffen. Alleen al het voorhanden hebben van dit soort wapens brengt zeer grote risico’s met zich mee, helemaal omdat één van de wapens geladen was, zo vindt de rechtbank. Het feit dat de man zich met de wapens, zoals hij zelf heeft verklaard, regelmatig buiten en onder de mensen begaf, maakt dit des te ernstiger.

Omdat G. deels wordt vrijgesproken, valt de straf lager uit dan de 3,5 jaar cel die de officier van justitie had geëist.

Het vonnis.

Zie ook:

Schutter Redouan B. in 2017 benaderd