Vrijspraak voor deelname aan Albanese criminele organisatie

De rechtbank van Amsterdam heeft vier mannen vrijgesproken van deelname aan een Albanese criminele organisatie en betrokkenheid bij cocaïnehandel.  Twee van de verdachten werden ook vrijgesproken van witwassen van geld en dure horloges. 

Het viertal reed in hun auto’s in Amsterdam verschillende criminele Albanezen rond die in coke handelden. De auto’s waren voorzien van verborgen ruimtes. Ze brachten de Albanezen naar woningen, die sporen van drugshandel vertoonden, zo bleek later uit politieonderzoek.

Geen versluierde communicatie

De rechtbank achtte echter niet bewezen dat de vier wetenschap hadden dat ze in hun auto’s criminele Albanezen vervoerden, die in cocaïne handelden. Er was ook geen sprake van versluierde communicatie tussen de chauffeurs en de Oost-Europeanen. De rechtbank vond ook dat niet kon worden vastgesteld dat de verborgen ruimtes in de auto’s daadwerkelijk gebruikt waren.

Rotterdam en Engeland

Albanezen vormen volgens justitie een steeds groter probleem in de onderwereld. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. Dit jaar zijn er in Nederland – en dan met name in Rotterdam – verschillende Albanezen aangehouden op verdenking van cocaïnehandel. Vorige maand ontstond er in Engeland nogal wat commotie toen bleek dat Albanese gangsters volop actief waren op Instagram. Zie ook: Albanese gangsters laten het breed hangen op Instagram.