Vrijspraak voor diamantroof Zaventem

De 18 verdachten van de megadiamantroof op de Brusselse luchthaven Zaventem, begin 2013, zijn door de rechtbank vrijgesproken. Bij de roof werd voor 37 miljoen euro aan diamanten buitgemaakt. Tegen de verdachten (15 mannen en 3 vrouwen) waren celstraffen tot 8 jaar geëist. 

George Clooney

De roof vond plaats op het moment dat de diamanten werden overgeladen vanuit een gepantserde vrachtwagen in een Zwitsers vliegtuig. Zeker 8 gewapende en gemaskerde mensen reden in 2 busjes door een van tevoren opengeknipt hek en konden zo bij de vrachtwagen komen. De overval had alle kenmerken van een actie van commando’s en duurde nog geen 5 minuten. De overvallers haalden 120 pakketten met diamanten uit het vliegtuig. De roof kreeg de bijnaam Ocean’s 14, naar de films met onder andere George Clooney, waarin perfect georganiseerde overvallen worden gepleegd.

Huiszoekingen

In het onderzoek naar de spectaculaire roof, dat jaren duurde, werden meer dan 40 huiszoekingen verricht. Daarbij werd ook een deel van de buit teruggevonden. In samenwerking met onder meer de politiediensten van Zwitserland, Luxemburg, Marokko en Frankrijk werden uiteindelijk 19 verdachten aangehouden. 18 daarvan stonden onlangs terecht.

Spectaculaire zaak

De advocaat van een van de verdachten was tevreden met de vrijspraak. Hij zei tegenover de Belgische zender VRT: ‘Ik vond de bewijzen die het Openbaar Ministerie aanbracht, van bij het begin al heel beperkt. Het is een spectaculaire zaak, maar het was een moeilijk onderzoek, en het onderzoek leek me met haken en ogen aan elkaar te hangen. Er is druk gezet op mensen tijdens verhoren, dat is eerder al vastgesteld. Daarom leek het mij mogelijk dat de rechtbank deze mensen allemaal zou vrijspreken. Dus ik ben heel blij. Maar we zijn nog niet aan het einde van de rit, het parket zal waarschijnlijk beroep aantekenen.’

Brein

Een van de 19 verdachten dient nog voor de rechter te verschijnen. Het gaat om Marc Bertoldi. Hij wordt door justitie gezien als het brein van de overval. Bertoldi zit gedetineerd in Frankrijk voor een ontvoeringszaak.

Zie ook:

Overval diamanttransport Zaventem

Overvallers Zaventem in uniform

Overvallers Zaventem dachten geld te roven