Vrijspraak voor doodschieten Serviër in A’dam

De 31-jarige Khalid A., die eind 2013 in Amsterdam de Servische Dalibor Spasic doodschoot, krijgt geen straf opgelegd voor de moord. Volgens de rechter schoot hij op Spasic uit een noodweersituatie. Hij raakte daarbij het slachtoffer in het hoofd, die kort daarna in het ziekenhuis overleed.

A. zegt dat hij zich bedreigd voelde en daarom heeft geschoten. Het OM eiste een straf van veertien jaar, maar A. hoeft alleen de cel in voor het schieten op de auto van Spasic en het hebben van een vuurwapen. Hij moet daarvoor vijf jaar de cel in.

Ruzie over hasj

Spasic en A. hadden ruzie over vier kilo hasj. Op de avond van de schietpartij haalde twee mannen A. uit een café om daarover te praten. Daarop kwam Spasic op hem aflopen. Hij zou een vuurwapen hebben getrokken, waarop A. op de Servier schoot. Bij Spasic is geen vuurwapen gevonden.

De vrienden van Spasic gingen er in een auto vandoor, waarop A. ook een aantal keer op de auto schoot. Dat was volgens de rechtbank een poging tot doodslag op alle vier de inzittenden van de auto. In de auto waarop is geschote, vond de politie een doorgeladen vuurwapen. Het is niet vastgesteld of dat van Spasic was.