Vrijspraak voor moeder Sharleyne

De rechtbank in Assen heeft de 38-jarige Hélène J. vrijgesproken van doodslag op haar dochtertje Sharleyne. Het Openbaar Ministerie had tien jaar gevangenisstraf tegen de vrouw geëist. De 8-jarige Sharleyne werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 dood gevonden bij de flat in Hoogeveen waar ze met haar moeder woonde. 

Aanvankelijk werd aangenomen dat het meisje van het balkon op de tiende verdieping van de flat was gevallen, of wellicht zelf was gesprongen. Nadat de vader, die gescheiden was van de moeder, een artikel-12 procedure was gestart, ging het OM vorig jaar alsnog over tot vervolging van Hélène J.

Onvoldoende bewijs

De rechtbank ziet onvoldoende bewijs voor doodslag. Getuigenverklaringen werden door de rechters als niet betrouwbaar bestempeld en er is twijfel of het meisje over de balustrade van het balkon is gegooid, nadat het zou zijn gewurgd. Volgens een forensisch arts zou het slachtoffertje in haar nek verwondingen hebben gehad die duiden op wurging. Bij deskundigen van het NFI was daar twijfel over.

Alcohol

Hélène J. was op de avond van het fatale ongeluk onder invloed van alcohol. Ze heeft altijd ontkend dat ze haar dochter heeft gewurgd en over de reling van het balkon heeft gegooid. Naar eigen zeggen lag ze te slapen toen haar dochter van het balkon viel.

Lees hier het vonnis.

Eerdere berichten over de zaak:

Zaak Sharleyne voor de rechter

Moeder van Sharleyne 90 dagen vast

Moeder van Sharleyne langer vast (UPDATE2)

OM-stuk over dood Sharleyne ‘staatsgeheim’

OM betreurt commotie over ‘staatsgeheim’