Vrijspraak verdachten overval juwelier

De rechtbank in Amsterdam heeft de twee verdachten van de overval op een juwelier in Amsterdam-West vrijgesproken. Het bewijs tegen de hoofdverdachte bestond voornamelijk uit technisch bewijs, zoals DNA-onderzoek, onderzoek naar glasresten en schotresten. Het staat wel vast dat de verdachte vermoedelijk op een of andere manier betrokken is geweest bij de overval op de juwelier. Maar de rechtbank acht niet bewezen dat verdachte daadwerkelijk bij de overval aanwezig is geweest.

De overval vond plaats op 8 september vorig jaar rond 10.15 uur. Twee mannen stormden de zaak binnen en riepen ‘overval, overval’. Ze schoten vijf in de rchting van de eigenaar maar deze raakte niet gewond. De twee maakten sieraden buit en sloegen op de vlucht.

De hoofdverdachte is wel veroordeeld wegens heling en het in bezit hebben van traangas.

Tegen een andere verdachte was door de officier van justitie vrijspraak geëist voor de overval, maar ze eiste wel een veroordeling voor medeplichtigheid. De verdachte had  de daders geholpen met het verstoppen van de buit en de kleding die is gebruikt bij de overval.

De rechtbank stelt dat hulp na het misdrijf in beginsel niet strafbaar is, tenzij blijkt dat de betrokkene ook voor of tijdens het misdrijf hulp heeft geboden, bijvoorbeeld op grond van een afspraak. Maar dit laatste is niet bewezen zodat de verdachte van medeplegen is vrijgesproken.

Hij is wel veroordeeld voor schuldheling: er lagen twee horloges in zijn kelderbox. Hij kreeg ook een veroordeling voor het voorhanden hebben van een busje traangas.

Een maand na de overval op juwelier Midyat volgde nog een overval op een juwelier in de Jan Evertsenstraat. Daarbij werd de 66-jarige mede-eigenaar doodgeschoten. Daders van die overval zijn niet aangehouden.

Het was de derde keer dat Midyat was overvallen. Kijk naar een interview met de juwelier van AT5.

 

 

 

Hier de twee uitspraken.