Vrijspraak voor “Piet Wiet”

Een aspergeteler die 20.000 wietplanten op zijn land had staan is donderdag vrijgesproken, aldus het Eindhovens Dagblad. De rechtbank in Den Bosch achtte niet bewezen dat de man wist dat op zijn land tussen het doorgeschoten aspergeloof wietplanten waren gezet. De 54-jarige aspergeteler uit Budel kreeg de bijnaam "Piet Wiet" maar naar nu blijkt ten onrechte.

De officier van justitie van justitie had twee jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie ging ervan uit dat de verdachte de planten zelf had laten zetten, dan wel in bezit had gehad.

De boer zelf heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij de wiet. Hij heeft op de zitting verklaard na de oogst vanaf half juli niet meer op zijn land was geweest. De aspergeplanten waren toen al hoog opgeschoten, daardoor had hij geen overzicht op zijn terrein. Daarom denkt de rechtbank dat niet bewezen kan worden dat de aspergeteler verantwoordelijk is voor de wietplanten.

De rechtbank vindt ook niet dat een boer verantwoordelijk kan zijn voor kweekpiraten op zijn land, de rechtbank oordeelt dat wiet zetten tussen asperges zelden voorkomt, in tegenstelling tot het planten tussen mais.