Vrijspraak voor poging doodslag op agent (UPDATE)

Een 25-jarige man is in hoger beroep door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor een gewapende overval op cafetaria De Smulhoek in Sint-Willebrord. Dat is drie jaar minder dan de rechtbank Breda hem oplegde.

Spoor van geweld

Hij is veroordeeld voor de overval, een doodsbedreiging, wapenbezit en een diefstal. Van het schieten op een motoragent werd de man vrijgesproken. De man heeft een spoor van geweld achter zich gelaten. Hij overviel het cafetaria in Sint-Willebrord op 2 september 2011 waarbij hij de medewerker achter de kassa neerschoot. Samen met zijn mededader heeft hij die medewerker daarna ook nog ernstig mishandeld. Het hof noemt dat een ‘laffe en gewetenloze daad’. Bezoekers van het cafetaria werden afgeperst onder bedreiging van een vuurwapen. Vijf dagen eerder had de verdachte ook al iemand met de dood bedreigd, door met een geweer door het raam van de voordeur van die persoon te schieten. Ook heeft hij sieraden en een computer gestolen van de moeder van zijn stiefvader.

Vrijspraak

Op 30 augustus 2011 schoot de verdachte in Etten-Leur op een motoragent. Het Openbaar Ministerie had hem poging tot doodslag ten laste gelegd maar het hof vindt dat dit niet bewezen kan worden. De verdachte heeft verklaard dat hij globaal in de richting van de motoragent heeft geschoten, maar dat hij niet op de agent heeft gericht. Hij wilde hem alleen afschrikken of bedreigen om vervolgens te kunnen vluchten. Hij schoot op relatief korte afstand, vanuit een (nagenoeg) stilstaande auto, met een geweer met hagelpatronen die een zeker spreidingsniveau hebben, en heeft de motoragent niet geraakt. Volgens het hof kan niet worden vastgesteld dat de verdachte dusdanig in de richting van de motoragent heeft geschoten, dat er een aanmerkelijke kans was om hem raken. Het hof vindt het dan ook niet aannemelijk dat de verdachte de agent wilde doden of zwaar lichamelijk letsel toebrengen en spreekt hem daarom vrij van een poging tot doodslag.

Een crimineel milieu

De man heeft een ernstige cocaïne- en cannabisverslaving. De rechtbank Breda legde hem een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging op. Het hof deed dat niet omdat hij inmiddels alle feiten heeft bekend en openheid van zaken heeft gegeven én hij heeft meegewerkt aan een uitgebreid onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de man behandeld moet worden, maar dat tbs niet noodzakelijk is. Advocaat Jan-Hein Kuijpers bepleitte een behandeling van de verslavingsproblematiek die zo snel mogelijk in zou moeten gaan.

De verdachte kampt met een drugsverslaving en een antisociale persoonlijkheidsstoornis die is ontstaan doordat hij in een crimineel milieu is opgegroeid. Advocaat Kuijpers vond de deskundigen aan zijn zijde. Zij adviseren opname in een gesloten forensische verslavingskliniek, waarbij aandacht is voor zijn persoonlijkheidsproblematiek. De behandeling kan volgens het hof plaatsvinden in het kader van voorwaardelijke invrijheidstelling na het uitzitten van twee derde van de opgelegde straf.

De bijzondere voorwaarden verbonden aan een voorwaardelijke invrijheidstelling stelt het Openbaar Ministerie. Het hof heeft van de advocaat-generaal begrepen dat hij zich ervoor zal inspannen dat het behandeltraject op deze wijze vorm krijgt. Het hof vertrouwt erop dat het door behandeltraject in het kader van de voorwaardelijke invrijheidsstelling zal plaatsvinden. Daarmee is een tbs naar het oordeel van het hof niet langer noodzakelijk.

Hij moet overigens de slachtoffers 17.000 euro schadevergoeding betalen.