Vrijspraak voor twee Brinks-verdachten

Twee verdachten van de overval op een gelddepot van Brink's in Amsterdam in 2011 zijn vrijgesproken. De rechtbank ziet onvoldoende bewijs dat zij hebben geholpen bij de voorbereidingen van de gewelddadige overval. Het Openbaar Ministerie had tegen de twee vier jaar cel geëist. Een verdachte die daadwerkelijk de overval zou hebben gepleegd,  Ali A., is in mei opgepakt in Marokko.

Hek

Achraf A. wordt ervan verdacht dat hij een hek van de parkeerplaats van een nabijgelegen politiebureau heeft afgesloten met een kettingslot. Aan het hek zat een handschoen vast met daarin dna-sporen van A.. De rechtbank vindt (vonnis) niet het niet bewezen dat die handschoen tijdens het afsluiten op het hek terecht is gekomen omdat dit ook op een ander moment kan zijn gebeurd. A. is wel veroordeeld tot twee maanden celstraf omdat hij in het bezit was van een gasalarmpistool en wiet.

Kenteken

Rachid C. zou één van de vluchtauto's hebben geleverd. Het kenteken van de auto stond op zijn naam, maar de rechter vindt (vonnis) niet dat bewezen is dat C. de auto bewust heeft geleverd voor de overval. Of en wanneer hoofdverdachte Ali A. wordt uitgeleverd naar Nederland is nog niet duidelijk. Hij is ook verdacht van betrokkenheid bij de diamantroof op het vliegveld bij Brussel in 2013.

Spoorloos

Bij de overval op 29 juni 2011 drongen de overvallers het gelddepot van Brink's in Amsterdam-Zuidoost binnen met wapens en explosieven. Zij namen 12 miljoen euro mee. De helft daarvan is verbrand of achtergelaten bij een crash met een vluchtauto op de A2. De andere helft, die in een andere vluchtauto lag, is nog steeds spoorloos. Ook de andere overvallers zijn spoorloos.