Vrijspraak voor uitlokken moord zakenpartners

De 45-jarige Amsterdamse zakenman Allard B. is door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken van de verdenking voor het beramen van een huurmoord op twee zakenpartners. B. mocht de uitspraak van de rechter in vrijheid afwachten. Het Openbaar Ministerie (OM) had zes jaar celstraf geëist.

Volgens de rechter is het niet duidelijk geworden wie de initiatiefnemer is geweest. Tijdens de rechtszaak wees de belangrijkste getuige, B. aan als opdrachtgever. B. heeft dit altijd ten stelligste ontkend en zegt in de val te zijn gelokt door de getuige.

Hoewel een deel van de telefoongesprekken tussen de twee mannen is opgenomen, is het gesprek waarin de opdracht wordt gegeven niet opgenomen. Uit de rest van de gesprekken blijft in het midden wie achter het beramen van de huurmoord zit.

Onbetrouwbaar

De rechtbank twijfelt aan de betrouwbaarheid van de getuige. Hij heeft een slechte reputatie als het gaat om de betrouwbaarheid van zijn uitlatingen. In het strafdossier wordt hij omschreven als een fantast die liegt als het hem uitkomt. Dat heeft hij ook toegegeven.

De rechtbank heeft zelfs vastgesteld dat de man als getuige op zitting onder ede onwaarheden heeft gesproken. Mede daarom is zijn getuigenis over de uitlokking tot een huurmoord een te wankele basis om tot een veroordeling te komen.

Huurmoord

De huurmoord zou door B. volgens het OM uitgelokt zijn vanwege een conflict met een echtpaar uit Kenia over een gemeenschappelijke joint venture en bloemkwekerij Carzan. Naar eigen zeggen bezit B. de helft van de aandelen, het Keniaanse echtpaar Manji de andere helft. Als het echtpaar uit de weg zou worden geruimd, zou het geschil in het voordeel van B. worden beslecht. Volgens het OM is dit het motief van B. geweest.

 

Volledige uitspraak.