Vrijspraak voor ‘zeilbootmoord’ in Colombia

De 65-jarige voormalig dierenarts Peter P. uit oorspronkelijk Heino is door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van het doden van zijn vrouw op hun zeilboot voor de kust van Cartagena (Colombia) in 2015. Volgens P. werden hij en zijn 54-jarige vrouw overvallen en hebben de overvallers haar gedood, terwijl hij werd vastgehouden in de wc. De rechtbank vindt dat dit scenario voldoende aannemelijk is geworden.

Het echtpaar was sinds 2012 op wereldreis met hun zeilboot, die op 19 september 2015 voor anker lag in de buurt van Isla Granda, een van de Rosario-eilanden in Colombia. Uit onderzoek blijkt dat de 54-jarige vrouw op die avond door verwurging om het leven is gebracht, volgens de verdachte door toedoen van overvallers.

Geen bewijs piraten

Het OM vervolgde de man in november 2018 en vond zijn scenario niet aannemelijk; het eiste een celstraf van 8 jaar voor doodslag. Volgens het OM kan het zijn dat de man de overval zelf in scène heeft gezet en is er geen bewijs gevonden voor de aanwezigheid van piraten. Ook zijn er volgens het OM meerdere zogenoemde “verwonderpunten” die doen twijfelen aan de verklaring van de man, met name over de wijze waarop de overval is uitgevoerd, zoals het achterblijven van kostbare spullen op de boot en het feit dat de man bleef leven en de vrouw niet. Daarnaast wijst het OM erop dat pas na een uur de hulpdiensten werden ingeschakeld en dat sporen van de overvallers ontbraken.

Bloedsporen

Peter P. heeft vanaf het eerste moment steeds dezelfde verklaringen afgelegd over hoe de overval is verlopen, zijn vrouw is gedood en de manier waarop hij werd vastgehouden. De rechtbank vindt dat er aanwijzingen zijn in het dossier die zijn verklaring over de overval ondersteunen, bijvoorbeeld de aangetroffen bloedsporen op de boot en het letsel dat bij hem is vastgesteld. Ook zijn er spullen verdwenen van de boot, zoals camera’s en de handtas van de vrouw.

Daartegenover staat volgens de rechtbank dat de “verwonderpunten” van de officier van justitie vooral zijn gebaseerd op de gedachte hoe de overvallers logischerwijs te werk hadden moeten gaan. In dat kader merkt de rechtbank op dat een overval niet altijd zorgvuldig is gepland en niet altijd loopt zoals de overvallers van tevoren hadden voorzien.

Over de sporen op de zeilboot concludeert de Nederlandse forensisch coördinator dat die niet altijd op de juiste wijze veilig zijn gesteld. Daarnaast zijn er omstandigheden, zoals het tropische klimaat in Colombia, die maken dat het niet aantreffen van sporen van overvallers niet betekent dat er geen overvallers op de boot zijn geweest. (tekst loopt door na de advertenties).

Liefdevolle relatie

Ook blijkt volgens de rechtbank uit verschillende verklaringen dat de verdachte en zijn vrouw een liefdevolle en harmonieuze relatie hadden. Zij waren al 33 jaar getrouwd en waren samen een lange wereldreis aan het maken. Dit alles maakt dat de rechtbank er niet van overtuigd is dat de man zijn vrouw heeft gedood en zij spreekt hem dan ook vrij.