Vrijspraak voor voorbereiding liquidatie

Op 20 juni 2017 werd ’s nachts in Waspik een verdachte aangehouden met een doorgeladen vuurwapen op de bijrijdersstoel en onder de bestuurdersstoel een petfles gevuld met benzine. De rechtbank in Den Bosch sprak hem eerder deze maand vrij van voorbereiding liquidatie.

Elastiekjes

Het Openbaar Ministerie vond dat het niet anders kon dan dat de man met voorbereidingshandelingen voor moord bezig was. De Bosnische verdachte zat om 03.00 met een doorgeladen CZ-pistool in een gestolen BMW die was voorzien van een met elastiekjes vastgemaakt vals kenteken. In het navigatiesysteem van de BMW was een adres in Waspik ingevoerd. Naast de woning op dat adres woont een crimineel. De politie stelt vast dat deze man eind 2016 ernstig is bedreigd in een crimineel conflict en toen een vuurwapen op zijn hoofd heeft gehad.

50 euro

De Bosniër heeft aan de politie verklaard dat hij in Nederland was om werk te zoeken en in Nijmegen twee Marokkaanse mannen heeft ontmoet. Hij moest voor hen een man die in een zwarte Peugeot rijdt een aantal dagen volgen om vast te stellen waar hij naartoe ging. Hij kreeg daarvoor 50 euro per keer en de BMW in bruikleen. Het vuurwapen was bedoeld om in de lucht te schieten als hij zich bedreigd zou voelen.

Intentie

Voor voorbereiding moord moet een verdachte spullen bij zich hebben die daarvoor kunnen worden gebruikt maar er moet ook de criminele intentie bij de verdachte zijn om er een moord mee te gaan plegen.

Advocaat Klaas van Gijssel had gesteld dat er geen bewijs is dat zijn client een moord aan het beramen was en dus ook niet voor het plegen van voorbereidingshandelingen.

Andere doeleinden

De rechtbank vindt de verklaring van de Bosniër ongeloofwaardig. De rechtbank schrijft dat:

de aanwezigheid van verdachte in Waspik en onder de gegeven omstandigheden niet kan worden verklaard door andere dan criminele motieven.

Maar de rechtbank is het eens met de advocaat dat uit het dossier ‘het voorgenomen doel’ van de man niet blijkt:

(…) nu de omstandigheden waaronder verdachte is aangetroffen ook ruimte openlaten voor andere criminele doeleinden dan moord.

Anders dan de omstandigheden in de auto is er in het dossier geen bewijs over een voorbereiding moord te vinden. Het “slachtoffer” heeft verklaard niet te weten wie hem om het leven zou willen brengen of om welke reden.

Lees meer over de vrijspraak in het vonnis.