Vrijspraak in zaak Martie Heesbeen

De 24-jarige man uit Rosmalen die er van werd verdacht zijn oom Martie Heesbeen (foto) te hebben doodgeschoten, is vandaag door de rechtbank vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had zestien jaar geëist. Heesbeen werd op 2 december 2014 doodgeschoten terwijl hij zijn hond uit liet. 

De rechtbank vond de verklaringen van een getuige onbetrouwbaar. De getuige zou de verdachte, een vroegere buurjongen, hebben herkend in een scooterrijder die vlak na de moord weg reed. Maar de rechtbank beschouwde de verklaringen van de getuige wisselend en op onderdelen tegenstrijdig. Bovendien zette ze vraagtekens bij het herkennen van een persoon die in het donker rijdt met een gesloten helm op. Op verzoek van advocaat Jan-Hein Kuijpers was hoogleraar Peter van Koppen ingeschakeld. Deze concludeerde dat de getuige niet gezien kon hebben wat hij zei te hebben gezien.

DNA

Ook het dna-bewijs dat door de officier van justitie werd aangedragen werd door de rechtbank terzijde geschoven. Volgens de rechtbank zou het dna dat op het vuurwapen is aangetroffen, van de verdachte kunnen zijn, maar is dit niet met zekerheid vast te stellen.

Onbevredigend

De rechtbank erkent dat het vonnis (vrijspraak) zeer onbevredigend is voor de nabestaanden van het slachtoffer. Maar, ‘voor de rechtbank is in dit geval niet zonder redelijke twijfel komen vast te staan dat de verdachte degene is geweest die de fatale schoten heeft gelost. Daarom spreekt de rechtbank hem vrij.’

Het Openbaar Ministerie laat weten waarschijnlijk in hoger beroep te gaan.

Eerder berichten staan hier:

OM eist zestien jaar

Verdachte scootermoord Rosmalen langer vast

Arrestatie in fietspad-moord Rosmalen

De uitspraak van de rechtbank staat hier.