Vrijspraken na dodelijke ripdeal Amsterdam

Peter van O. (46) en Peter L. (60) zijn door de rechtbank Amsterdam vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Cartney Kronstad, die op 28 november 2015 werd doodgeschoten in een woning in Amsterdam-Geuzenveld. Ze zijn wel veroordeeld voor wapenbezit en 2 kilo cocaïne.

Ze kregen daarvoor respectievelijk 15 en 18 maanden celstraf. Peter van O., die het schot lostte, heeft volgens de rechtbank uit noodweer gehandeld. De bedoeling was die dag aan Kronstadt 2 kilo cocaïne te verkopen. Tijdens de ontmoeting ontstond een schietpartij waarbij zowel de 27-jarige koper als de 60-jarige leverancier van de drugs werden geraakt. De koper overleed vlak buiten de woning aan zijn verwondingen.

De rechtbank zegt dat niet precies is duidelijk geworden wat zich precies in de woning heeft afgespeeld. Wel is komen vast te staan dat de koper heeft geprobeerd de twee verkopers van de drugs te beroven. Dit was de directe aanleiding voor de schietpartij. De 27-jarige koper, die al eerder was veroordeeld voor een ripdeal met dodelijke afloop, werd door de politie op straat gevonden met naast hem een pistool en een deel van de drugs.

Het verschil in opgelegde straffen wordt veroorzaakt door het feit dat Peter van O. (zie vonnis) niet eerder voor vergelijkbare gevallen is veroordeeld. L. (zie vonnis) was al meerdere malen voor drugsdelicten veroordeeld. Bovendien stond hij tijdens het fatale incident door middel van een enkelband onder elektronisch toezicht.

Zie de eerdere berichten:

Dodelijke rip moeilijke puzzel voor rechtbank

Verdachte dodelijke schietpartij op vrije voeten