Dodelijke schietpartij Hooge Zwaluwe was noodweer

De rechtbank in Breda heeft een aantal Belgische mannen ontslagen van rechtsvervolging van de dodelijke schietpartij in 2015 in een vakantiehuisje bij Hooge Zwaluwe. De rechtbank vindt dat er sprake was van noodweer, de vier Belgische verdachten zijn wel schuldig aan doodslag maar niet strafbaar.

15 kilo cocaïne

Het vonnis is conform de eis van de officier van justitie. De advocaten hadden algehele vrijspraak geëist.

De rechtbank gaat ervan uit dat de Nederlanders Muljaim Nadzak en No Surrender-captain Brian Dalfour samen met verdachte Roy O. een aantal Belgen wilden beroven van hun geld. De Antwerpse broers Samir en Khalid T., Michael H. en Mohamed L., wilde cocaïne kopen. Roy O. had voor een commissie bemiddeld in de transactie van 15 kilo cocaïne.

‘Politie’

De Nederlanders hadden het huisje gehuurd. Muljaim Nadzak ging de Belgen ophalen bij een Albert Heijn in Made, terwijl Dalfour zich had verstopt op de bovenste verdieping van het kleine huisje. Op zeker moment hebben de Nederlanders met grof geweld de Belgen overvallen met vuurwapens, geslagen, al schreeuwend ‘politie’ en zwaaiend met badges. De Belgen zijn gebonden met tiewraps en op de grond gegooid. Samir T. is terwijl hij daar lag in zijn rug geschoten. (tekst gaat verder onder reclame)

‘Ontsnappingsgevecht’

Voor de rechtbank is het duidelijk dat alle Belgische verdachten op dat moment moesten vrezen voor hun leven. Ze zijn opgestaan en hebben de tiewraps losgescheurd, wat ook past met verwondingen die in het ziekenhuis zijn vastgesteld en dna-sporen. De dodelijke schoten waarbij Nadzak en Dalfour om het leven kwamen zijn volgens de rechtbank tijdens ‘het ontsnappingsgevecht’ gelost. Door welke personen zegt de rechtbank niet te kunnen vaststellen.

Doodsangst

De Belgen hebben gezegd dat alle schoten zijn gelost door de Nederlanders. Dat vindt de rechtbank niet geloofwaardig. De Belgen waren verantwoordelijk voor de dodelijke schoten, aldus het vonnis.

Het was de gezamenlijke doodsangst die tot de schoten hebben geleid. De rechtbank vindt dat er sprake was van medeplegen van (poging) doodslag op de drie Nederlanders door alle vier Belgen. Maar die doodslag is niet strafbaar omdat er sprake was van noodweer. Ook van de niet gewonde Belgen kon niet verwacht worden dat zij hun gewonde kompanen achter zouden laten door te vluchten.

Advocaat Guy Weski, van Michael H., noemt de uitspraak ‘bevredigend’ maar plaatst wel kanttekeningen bij het standpunt van het Openbaar Ministerie. Weski:

Wat mij vooral is opgevallen dat het OM pas na drie jaar tot de conclusie kwam dat de Belgen het slachtoffer waren en zich mochten verdedigen. Het OM heeft in de eerste jaren steevast onze cliënten afgeschilderd als de agressors en gesteld dat hun scenario ongeloofwaardig was. Totdat druppelsgewijs steeds meer forensisch onderzoek elke keer de lezing van de Belgen bevestigde. Met als klap op de vuurpijl de Ennetcomdata met pgp-gesprekken waarin te lezen viel dat de tegenpartij een ripdeal plande tegen de Belgen. Daar kon de officier niet onderuit en is toen wellicht overstag gegaan. Mijn cliënt heeft doodsangsten uitgestaan en heeft wonder boven wonder het minuscule chalet levend verlaten met zijn metgezellen.

Voorgaande berichten:

Advocaten willen vrijspraak voor horror-schietpartij Hooge Zwaluwe (UPDATE)

Proces Hooge Zwaluwe uitgesteld