Vrijspraken voor liquidatie Endstra

De rechtbank in Amsterdam heeft drie mannen die verdacht werden van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra vrijgesproken. Er is onvoldoende bewijs dat de drie Turkse Nederlanders hebben geholpen bij de voorbereiding en uitvoering van de geruchtmakende moord in 2004. De schutter, de Rus Namik Abbasov, overleed in 2012 aan een herseninfarct.

De Alkmaarse neven Ali N.(31) en Özgür C. (35) gaan vrijuit. De rechters achten niet bewezen dat zij op de dag van de moord observaties hebben gedaan in de omgeving van Endstra’s kantoor. De resultaten van forensisch onderzoek, tapgesprekken en verklaringen van getuigen zijn volgens de rechters door het OM niet hard gemaakt: ‘De betrokkenheid van de drie verdachten naar aanleiding van deze verklaringen is onvoldoende te bewijzen, al is de geur er omheen niet fris’, aldus de rechtbank in een toelichting op het vonnis.

Observaties

De beide neven zouden, onder leiding van Ziyad G., in de periode voorafgaand aan de liquidatie en op de dag van de liquidatie de omgeving hebben afgelegd. Er werd niet alleen bij het kantoor geobserveerd, maar ook op andere plaatsen, zoals bij een vriendin van Endstra. Tegenover het kantoor van Endstra was een Mercedes-busje geparkeerd waarin een kijkgaatje was geboord. Een vingerafdruk op een parkeerticket uit het Mercedesbusje, behoorde toe aan Özgür C.

Alfa Romeo

Enkele maanden later werd in een gestolen Alfa Romeo het moordwapen aangetroffen, waarmee de liquidatie was uitgevoerd. De beschermde getuige Hidr K. verklaarde anoniem bij de CIE over deze auto waarbij hij die wist te linken aan de andere verdachten, Ali N. en Ziya G. (bijgenaamd Pasja). Ook werd Willem Holleeder erin genoemd als de opdrachtgever van de liquidatie. De tip van Hidr K. luidde:

Willem Holleeder en zijn rechterhand hebben Ali en Pasja benaderd om Endstra te liquideren. Ali en Pasja hebben deze klus aangenomen en ook uitgevoerd. Bij de liquidatie hebben zij gebruik gemaakt van een pistool. Ten tijde van de liquidatie maakten zij gebruik van een personenauto, kleur donkerblauw en van het merk Alfa Romeo. Dit was een gestolen auto die beschikbaar was gesteld door mensen van de organisatie Holleeder.

Maar volgens de rechtbank zijn de verklaringen van Hidr K. niet geloofwaardig. Er zijn ernstige twijfels over zijn betrouwbaarheid, concluderen de rechters. Zijn getuigenissen bevatten teveel tegenstrijdigheden.

Paranoia

Ook de verklaring van een vriendin van de neven, werd door de rechtbank als onvoldoende belastend gezien. Zij verklaarde dat Ali N. en Özgür C. op de dag van de liquidatie, vroeg van huis weg gingen en na de moord zenuwachtig waren en paranoia aan het zappen waren op de tv, waarbij ze nieuwsprogramma’s bekeken waarin de moord op Endstra werd getoond. Ali N. vluchtte bovendien kort na de moord naar Turkije.

Undercover

Ali N. is overigens een virtuoos bespeler van de ‘saz’, een traditioneel Turks snaarinstrument. Hij is in Turkije bekend van radio en tv. Een undercover team van de politie heeft nog geprobeerd hem bekentenissen te ontlokken door zich voor te doen als liefhebbers van de muziek en hem voor optredens uit te nodigen. Tevergeefs, Ali N. ontkende elke betrokkenheid bij de moord op Endstra.

Ali is overigens ook in beeld gekomen bij het onderzoek naar de liquidatie van John Mieremet in Thailand. Uit het zogeheten Boeddha-onderzoek, dat de Nationale Recherche in 2005 startte naar de moord op Mieremet, blijkt dat Ali N. een dag voor de fatale 2 november Thailand binnenkwam. Ook Namik Abbasov was in Thailand op de dag van de moord op Mieremet. De twee hadden via sms contact met elkaar.

Ziya G.

De derde verdachte, Ziya G. (foto beneden) werd door het Openbaar Ministerie gezien als de bemiddelaar tussen de opdrachtgever en de uitvoerders van de moord. Hij is al 8 jaar voortvluchtig en verblijft vermoedelijk in Turkije. Ziya G. beroofde samen met Okan Oktay in 1998 in Noord-Holland een bank en werd daarvoor veroordeeld. Oktay kreeg later landelijke bekendheid door de moord op Marion en Romy van Buuren uit Bergen.

Wapentuig

Ziya G. deed volgens het OM voorverkenningen rond de Appollolaan, waar Endstra kantoor hield, hij zou contacten met de schutter Nakim Abbasov hebben onderhouden en zou ook degene die de twee Alkmaarse neven op de ochtend van de moord thuis ophaalde. Tijdens huiszoekingen in Nederland en Turkije werden bij hem munitie en ontstekers voor explosieven aangetroffen. Ook poseerde hij op foto’s met zwaar wapentuig. De verdenkingen tegen Ziya G. leverde ook onvoldoende bewijs van medeplichtigheid aan de moord.

Hoger Beroep

De rechter noemde de vrijspraken ‘een tragedie’ voor de nabestaanden van Endstra.. De vrijspraken zijn ook een forse tegenvaller voor het Openbaar Ministerie. Nadat eerst de vermoedelijke schutter in zijn cel overleed, zijn nu de vermeende handlangers vrijgesproken. Bovendien wordt de belangrijkste getuige, Hidr K. afgeserveerd. Het OM  heeft nog niet bekend gemaakt of het in hoger beroep gaat tegen de vrijspraken.

Lees ook: het volledige vonnis van de rechtbank.