Vrijspraken voor poging moord Terneuzen (VIDEO)

Twee mannen uit Terneuzen van 38 en 26 jaar oud zijn door de rechtbank Middelburg vrijgesproken van poging tot moord. Er is onvoldoende bewijs dat de mannen achter de schietpartij zaten hoewel het slachtoffer de daders aanwees. De verdachten zijn wel veroordeeld voor verboden wapenbezit en poging tot doodslag bij een eerder incident.

Steek- en schietpartij

In november en december 2014 waren er in Terneuzen verschillende geweldsincidenten. Op 30 november 2014 waren de 38-jarige verdachte en het slachtoffer van de latere schietpartij betrokken bij een incident in het uitgaansgebied van Terneuzen. Na een woordenwisseling werd het slachtoffer door de verdachte in de nek gestoken met een mes. Voor dat feit wordt de verdachte nu door de rechtbank veroordeeld wegens poging tot doodslag. Het slachtoffer kwam er destijds met lichte verwondingen van af.

Opgewacht

Vervolgens werd het slachtoffer op 16 december in Terneuzen opgewacht door twee mannen die hem meerdere malen in de rug schoten. Hij raakte hierdoor permanent verlamd. In zijn verklaringen gaf hij aan dat hij de twee verdachten had herkend als de daders. De rechtbank vindt dat deze verklaring niet wordt ondersteund door aanvullend bewijs. Er is geen forensisch bewijs dat de verdachten aanwijst als de schutters: dna-onderzoek leverde niets op. Ook de verklaringen van getuigen en de Whatsapp-berichten van de verdachten in de periode van de schietpartij bevatten onvoldoende aanwijzingen voor hun betrokkenheid. Daarom gaat de rechtbank niet mee in de eis van de officier van justitie, die celstraffen van 16 en 13 jaar had geëist.

Voor de steekpartij krijgt de 38-jarige verdachte anderhalf jaar gevangenisstraf. De 26-jarige medeverdachte moet voor een half jaar de cel in omdat in februari 2015 een verboden vuurwapen in zijn woning werd aangetroffen.

Het vonnis.

Zie ook:

Dertien jaar voor schietpartij Terneuzen

Politieactie in onderzoek geweld Terneuzen

Geweldsuitbarsting in Terneuzen (VIDEO)