Vrouw dacht dat opium hasj was

De rechtbank in Den Bosch heeft vrijdagmiddag een 51-jarige vrouw uit Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor smokkel van ruwe opium. De vrouw werd in maart van dit jaar op vliegveld Eindhoven betrapt met bijna twee kilo opium.

Londen

De vrouw had de drugs in acht pakketjes verpakt en die onder haar kleding op haar lichaam geplakt. Ze ging op Eindhoven Airport door de securitycheck om het vliegtuig naar Londen te nemen. Daarop werd ze betrapt en aangehouden. De voorgenomen drugssmokkel vond de rechtbank bewezen. De straf is hetzelfde als de eis van de officier van justitie.

Hasj

De vrouw heeft verklaard dat ze dacht dat het om hasj en dus softdrugs ging. Opium valt onder de harddrugs en wordt zwaarder bestraft. Volgens de rechtbank was de vrouw door de geur in staat gemakkelijk het verschillen tussen beide verdovende middelen te maken. De geur van opium – ammoniak-achtig – is duidelijk anders dan die van hasj. Opium is de grondstof van heroïne en morfine.

Woonvoorziening

De vrouw heeft op haar justitiële documentatie eerdere veroordelingen en celstraffen voor drugssmokkel staan. Volgens de rechtbank is gebleken dat ze niet of onvoldoende bereid is haar criminele gedrag te veranderen. De rechtbank zag, anders dan de officier van justitie, geen aanleiding om de vrouw na haar detentie in een woonvoorziening op te laten nemen. De vrouw maakte hier ook zelf bezwaar tegen. Wel legt de rechtbank verplicht reclasseringscontact en een meldplicht op als bijzondere voorwaarden gekoppeld aan de voorwaardelijke celstraf.

Het vonnis.