Vrouw krijgt identiteit terug

Een vrouw die in 1987 dood was verklaard, heeft woensdag in Utrecht haar identiteit van de rechter teruggekregen. De vrouw – Monique Jacobse – was doodverklaard omdat na onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut in 1987 werd vastgesteld dat zij het zogenoemde Heulmeisje (foto) moest zijn, naar het lichaam dat op 24 oktober 1976 bij Maarn werd gevonden.

Monique Jacobse was sinds 1975 vermist. In 1987 werd op basis van het NFI-onderzoek een acte van lijkvinding opgemaakt en werd Monique Jacobse doodverklaard. Maar in 2006 meldde Jacobse zich bij haar zus met de mededeling dat zij nog in leven is.

In 2012 heeft het Nederlands Forensisch Instituut een dna-verwantschapsonderzoek uitgevoerd, waaruit volgde dat deze vrouw inderdaad Monique Jacobse kon zijn. Op een besloten zitting, op 18 april 2013, betoogde de officier van justitie dat zij en de cold-cases officier van het Openbaar Ministerie uit het dna-verwantschapsonderzoek de conclusie trekken dat Monique Jacobse inderdaad ten onrechte is doodverklaard.

De rechtbank oordeelde dat er, mede op basis van een in 2012 door het NFI uitgevoerd dna-onderzoek, voldoende bewijs is dat de vrouw in kwestie inderdaad Monique Jacobse is.

De moordenaar van het ongeïdentificeerde meisje in Maarn is nooit gevonden. Een Limburger die enige tijd verdacht is geweest van een aantal moorden op prostituees in Heerlen, woonde in zijn jeugd enige tijd op een internaat in de buurt van Maarn. Maar hij is daarvoor nooit vervolgd en voorzover bekend ook niet officiëel verdachte geweest.  

Hier het vonnis.