OM: vrouw stuurde kleindochter (5) op dievenpad

Een 42-jarige vrouw gaf haar 5-jarige kleindochtertje opdracht winkeldiefstallen te plegen, aldus het Openbaar Ministerie. Daarom eiste de officier van justitie maandag tegen haar voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

Niet naar school

De vrouw heeft zich volgens de officier schuldig gemaakt aan criminele uitbuiting van haar kleindochter maar ook van haar minderjarige dochter (13). De kinderen gingen niet school. Door ze mee te nemen op strooptocht werd de meisjes ‘een normale jeugd onthouden’ aldus de officier van justitie.

De vrouw uit Ede is eerder veroordeeld voor winkeldiefstallen. Ook toen zette ze haar minderjarige dochter (13) en kleindochter (5) in. Eind vorig jaar werd ze opnieuw aangehouden voor diefstallen, die ze feitelijk door de kinderen liet plegen. De vrouw zit hiervoor sinds 14 november in voorlopige hechtenis.

Drogisterijartikelen

In de zaak waarvoor ze maandag terechtstond is de beschuldiging dat de kinderen zijn aangezet tot het plegen van vier diefstallen in de periode van mei tot november 2017. Er werden drogisterijartikelen, elektronica en levensmiddelen buit gemaakt. Op bewakingsbeelden van de winkels is te zien hoe de kinderen (verbaal en non-verbaal) worden geïnstrueerd om te stelen. Vervolgens worden er goederen door de kinderen in de tas gestopt of worden de kinderen aangespoord met gestolen spullen in hun handen naar buiten te rennen.

De vrouw heeft erkend dat ze op de beelden te zien is, maar zegt niet te weten dat de kinderen telkens spullen wegnamen.

Uitbuiting

Vanwege de stelselmatigheid heeft de officier van justitie besloten om nu, naast diefstal in vereniging, ook criminele uitbuiting ten laste te leggen. De vrouw maakt volgens de officier misbruik van het gezag dat ze over de kinderen heeft en van hun kwetsbaarheid. Het feit dat strafrechtelijke vervolging van het jongste kind niet mogelijk is, wordt door de vrouw bewust  ingezet.

Door interventies van de Reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming gaan de beide meisjes nu weer naar school.