Vrouw vrijgesproken van moord

Het gerechtshof in Den Haag heeft maandag een 49-jarige vrouw vrijgesproken van de moord op haar man in 1999. Linda V. werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Het hof legt haar wel een celstraf van vier jaar op voor de poging tot uitlokking van moord op haar man. De rijke Hans Lijesen (foto) werd in september 1999 doodgeschoten in de kelder van zijn elektronicazaak in Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in hoger beroep een celstraf van 19 jaar voor de moord op Hans Lijesen. Linda V. zou haar man hebben laten ombrengen omdat ze de erfenis wilde opstrijken.  

De vrouw heeft wel een celstraf van vier jaar opgelegd gekregen voor poging tot uitlokking van de moord op haar man. Die vier jaar heeft ze al in voorarrest uitgezeten.

De belangrijkste getuige over de betrokkenheid van V. bij de moord op haar man is na de moord met haar getrouwd geweest. Hij legde jaren later, nadat zij weer uit elkaar waren, wisselende verklaringen af over wat hij van de vrouw heeft gehoord. Die getuige, Sjaak M., heeft eerder verklaard dat V. opdracht zou hebben gegeven om haar man om het leven te brengen. Het hof vindt die verklaringen niet betrouwbaar.

De strafzaken hebben mede zo lang geduurd doordat de vrouw naar Costa Rica was geëmigreerd. Daar heeft zij geruime tijd in uitleveringsdetentie gezeten.