Vrouw zit onterecht 16 jaar vast

De 34-jarige Kirstin Lobato (foto) werd in 2002 veroordeeld voor de moord en verminking van een dakloze man in Las Vegas. Nadat ze 16 jaar achter de tralies had gezeten werd ze gisteren, 3 januari, vrijgelaten. De vrouw, die altijd heeft ontkend, is vooral vrij gekomen vanwege de inspanningen van het Innocence Project. 

In mei 2001 werd de toen 18-jarige Kirstin Lobato aangevallen op een parkeerplaats van een motel in Las Vegas door een man die haar wilde verkrachten. De vrouw trok een klein mes dat ze kort daarvoor van haar vader had gekregen om zichzelf in noodgevallen te verdedigen. Ze stak de aanvaller in zijn penis. De man viel op de grond en Lobato was in staat om met haar auto te ontsnappen. Eenmaal thuis in Panaca, zo’n drie uur rijden van Las Vegas, vertelde ze verschillende vrienden en familieleden van haar ontsnapping en dat ze een man in zijn penis had gestoken.

Toegetakeld

Twee maanden later (op 8 juli 2001) wordt naast een vuilcontainer op de parkeerplaats van een bank in Las Vegas het toegetakelde lichaam gevonden van de dakloze Duran Bailey. Zijn hersens zijn ingeslagen, zijn tanden uit zijn mond geslagen

Kirsten Lobato op 18-jarige leeftijd.

en zijn penis is afgesneden. Twee weken na de moord op Bailey krijgt de politie in Las Vegas een telefoontje van iemand uit Panaca, die heeft horen zeggen dat een andere inwoner van het stadje de penis van een man heeft afgesneden. Daarop klopt de politie aan de deur van Lobato die erkent twee maanden eerder een man in zijn penis te hebben gestoken. De rechercheurs zien de verklaring van de jonge vrouw als een bekentenis van de moord op Duran Bailey en arresteren Kirstin Lobato.

Alibi

Hoewel buren en familieleden een alibi verschaffen voor de tiener, wordt ze schuldig bevonden voor de moord op Duran Bailey. Ze wordt veroordeeld tot 100 jaar cel. Later wordt dat terug gebracht tot 45 jaar. De politie en de openbaar aanklager weigeren alternatieve scenario’s te onderzoeken. Zo is de rol van een vrouw, die door Duran Bailey werd verkracht, nooit onderzocht. Hetzelfde geldt voor de vrienden van de vrouw die zouden hebben aangegeven dat ze Bailey te grazen zouden nemen. Het stoffelijk overschot van Bailey werd niet ver gevonden van het appartement van de verkrachte vrouw.

Kirstin Lobato werd door een jury veroordeeld, voornamelijk op basis van haar verklaring dat ze twee maanden voor de moord een man in zijn penis had gestoken.