Vrouwelijke seriemoordenaars weer vrij

Twee Nederlandse vrouwen, die in het verleden veroordeeld zijn voor meerdere moorden, zijn weer vrij nadat ze hun gevangenisstraf en tbs hebben uitgezeten. Het gaat om Martha U., 'de engel des doods' en Marianne van der E., 'de heks van Anjum'. Dat staat in het boek 'Seriemoordenaars in Nederland' dat vandaag verschijnt. De vrouwen wonen 'ergens in Nederland'.

 

 

 

Martha U. werd in 1996 door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld voor de moord op vier patiënten van het geriatrisch verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl. Ze kreeg vier jaar cel en tbs met dwangverpleging. Nadat haar TBS werd opgeheven is ze 'ergens in een grote stad' gaan wonen, aldus haar raadsman Wim Anker.

 

Herzieningsverzoek

 

Marianne van der E. werd in 1998 in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf met tbs. In de tuin van haar pension in het Friese Anjum waren de lijken aangetroffen van twee mannen die op gruwelijke wijze waren vermoord. Marianne van der E. woont sinds 2010 buiten de kliniek waar ze werd behandeld en haar TBS is vorig jaar definitief opgeheven. Van der E. kreeg tijdens haar detentie een relatie met een man en trouwde met hem. Ze heeft de moorden overigens altijd ontkend en werkt met haar advocaat aan een herzieningsverzoek.

 

Boek

 

Alle veroordeelde, mannelijke seriemoordenaars die in Nederland actief zijn geweest zitten nog altijd vast, of zijn in gevangenschap overleden. In het boek 'Seriemoordenaars in Nederland' beschrijft het auteursduo Ralph Schippers & Hieke Wienke Jans een groot aantal van deze Nederlandse seriemoordenaars, onder wie Gerard Spruit, Ludo de Beukelaer, Aalt Mondria en Willem van Eijk. Ze gaan op zoek naar de motieven en beweegredenen van de moordenaars, spitten in hun verleden en ploegden honderden pagina’s dossiers door. Schippers & Jans benaderen het fenomeen vanuit verschillende perspectieven: dader, slachtoffer, familie, politie en hulpverleners. Het resulteert in zowel angstaanjagende als informatieve verhalen van

seriemoordenaars in Nederland, die bijnamen kregen zoals 'Het Beest van Harkstede', 'De Beul van Twente' en 'De Mooie Maniak'.

 

Nog niet gepakt

 

In het boek komt ook Carlo Schippers aan het woord, profiler en hoofd van het Team Gedragsidentificatie van de Nationale Politie. Hij is ervan overtuigd dat er op dit moment seriemoordenaars in ons land zijn, die nog niet tegen de lamp zijn gelopen. "Er lopen seriemoordenaars vrij rond in Nederland, die twee of meer moorden hebben gepleegd, maar nog niet zijn gepakt. Dat kan niet anders, die kans is levensgroot.", aldus Schippers in het boek.

 

Onlangs maakte het Cold Case team van de Rotterdamse politie al bekend dat een aantal onopgelost moorden op prostituees in Rotterdam-Rijnmond kunnen worden toegeschreven aan één en dezelfde dader. Schippers zegt dat ook de onopgeloste prostitutiemoorden in Heerlen en

de moorden op Anouschka Weezenbeeck en Wies Hensen uit Budel vermoedelijk door een seriemoordenaar zijn gepleegd.

 

Titel: Seriemoordenaars in Nederland

Verschijningsdatum: 5 juni 2013

Auteurs: Ralph Schippers & Hieke Wienke Jans

Taal: Nederlands

Uitgever: Crimesite

Prijs: 17,95 EUR

ISBN13: 9789491308079