Vrouwenhandel-zaak gerepareerd?

Het Openbaar Ministerie wil dat een groot mislukt onderzoek naar vrouwenhandel wordt terugverwezen naar de rechtbank om daar opnieuw behandeld te worden. Dat bepleitte de advocaat-generaal voor het gerechtshof in Amsterdam. De Sierra-zaak naar vermeende vrouwenhandel en aanzetten tot prostitutie van een aantal Bulgaarse verdachten ging ongenadig hard stuk voor de Alkmaarse rechtbank, in november vorig jaar, doordat het OM weigerde om bepaalde stukken waar de rechtbank en verdediging om vroegen aan het dossier te voegen. De rechtbank verklaarde de officier van justitie niet-ontvankelijk. Pikant detail is dat de officier van justitie die het onderzoek leidde, A. Nienhuis, inmiddels is gepromoveerd tot advocaat-generaal bij het gerechtshof Amsterdam.

 

De rechtbank maakte vorig jaar november gehakt van het dossier. Naast het weglaten van bepaalde belangrijke stukken constaterde rechtbank nog een rijtje andere fouten in het opsporingsonderzoek. De kans op een eerlijk proces was voor de verdachten ver te zoeken was de conclusie van de rechtbank. De verdachten gingen van de haak door niet-ontvankelijkheid.

Het OM liet oud-procureur-generaal Dato Steenhuis een intern onderzoek doen naar de gang van zaken. Steenhuis vond dat de ontbrekende informatie wel in het dossier zat, maar zag wel stoornissen in de ‘interne communicatie’ binnen het OM en met de politie.

Advoaat-generaal Van Zeben uitte vandaag voor het hof vooral kritiek op de advocaten die oorlogszuchtig waren geweest en de sfeer van leugens en bedrog zelf zouden hebben gecreëerd.