VS: agent schiet per ongeluk verdachte dood (VIDEO)

In Tulsa County, Oklahoma heeft een agent per ongeluk een zwarte man neergeschoten. Hij zei dat hij een taser wilde gebruiken maar in plaats daarvan trok hij zijn vuurwapen en drukte af. ‘I shot him I’m sorry‘, zei de blanke agent. De verdachte overleed in het ziekenhuis.

Undercover

Het beeldmateriaal van het incident, dat zich al op 2 april afspeelde, is gisteren naar buiten gebracht. De verdachte was de 44-jarige Eric Harris. Hij wilde tijdens een undercoveractie van de politie een vuurwapen verkopen maar sloeg op de vlucht toen hij bemerkte dat hij beetgenomen werd.

Fuck your breath

Agenten wisten hem te achterhalen en werkten hem tegen de grond. Hij kreeg opdracht op zijn buik te gaan liggen. Daarna klinkt het schot. ‘Oh, God. Oh, he shot me; I didn’t do shit‘, schreeuwt Harris. En even later: ‘I lose my breath‘. ‘Fuck your breath‘, zegt de agent.

Openbaar aanklager

The sheriff’s office heeft het onderzoek naar het incident niet door een onafhankelijke partij laten doen maar zijn eigen onderzoek gedaan. De conclusie was dat het geen misdrijf betrof maar doodslag zonder schuld. De zaak ligt nu bij de openbaar aanklager van Tulsa County. Het is nog niet bekend of die overgaat tot vervolging. Geweld van politie tegen zwarte burgers veroorzaakt overal in de Verenigde Staten momenteel grote onrust.