Mediaoffensief VS tegen Mexicaanse godfather (VIDEO)

De openbaar aanklager in het Eastern District van New York heeft donderdagavond Rafael Caro Quintero (1952) op de top tien lijst van FBI’s Most Wanted geplaatst. Hij is in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op DEA-agent Kiki, in Mexico in 1985. Er staat 20 miljoen dollar op zijn hoofd.

Guadalajara-kartel

Caro Quintero leidde vanaf de jaren zeventig (mede) het Guadalajara-kartel, een van de eerste machtige Mexicaanse drugsnetwerken. Dat kartel smokkelde op grote schaal wiet en heroïne naar de Verenigde Staten. Caro Quintero stapte in de cocaïne-handel, die toen nog geheel in handen van Colombianen als Pablo Escobar was. Hij geldt als een mentor van Joaquin “El Chapo” Guzman, en zijn persoon is verbeeld in verschillende boeken, films en video-series.

Wraakactie

Enrique Camarena Salazar

Rafael Caro Quintero wordt al sinds 1980 in de Verenigde Staten gezocht voor drugshandel. In 1985 liet hij DEA-agent Enrique Camarena Salazar (alias “Kiki”) ontvoeren. Die ontvoering liep uit de hand en Kiki werd doodgemarteld. Dat was een wraakactie omdat undercover Kiki ervoor had gezorgd dat 10.000 ton aan marihuana in beslag werd genomen op een ranch van Caro Quintero.

In 1992 gaven de federale autoriteiten in de VS een arrestatiebevel uit voor Caro Quintero voor de moord op Kiki. Hij werd in Mexico eind jaren tachtig tot 40 jaar cel veroordeeld, maar wist in 2013 op vrije voeten te komen nadat een federale rechter zijn proces ongeldig had verklaard. Sindsdien is hij spoorloos.

CIA

De hernieuwde aandacht voor de zaak van Kiki is opmerkelijk. Er is in Mexicaanse media twijfel gezaaid over de gang van zaken rond de moord op Kiki. Een hardnekkig en redelijk onderbouwde theorie is dat er een operatie van de CIA aan de gang was tijdens de kidknap van Kiki, een traject dat vervolgens geheim moest worden gehouden.

Aan de foltering met ijspriemen van Kiki zouden zelfs Amerikaanse federale agenten hebben meegedaan.

Een Mexicaanse narcocorrido waarin het leven van Caro Quintero wordt verheerlijkt:

https://youtu.be/x_3qEghVVNk