VS eisen uitlevering student uit Deventer

De VS eisen de uitlevering van een Vietnamese student in Deventer. Volgens de Amerikaanse justitie is de man, Lee Vu (23) betrokken bij een omvangrijke computerfraude. Dat meldt De Telegraaf dinsdag. Amerikaanse bedrijven en consumenten zouden door de fraude voor zeker driekwart miljoen euro zijn opgelicht.

De advocaat van de Vietnamese student zegt dat Lee Vu onschuldig is. ‘Hij is bedrogen door iemand die hij vertrouwde en dreigt daardoor nu in Amerika achter de tralies te verdwijnen’, zegt zijn advocaat Bert Stapert in De Telegraaf.

Slachtoffer

Dinsdagmiddag vecht Stapert de uitlevering van Vu aan middels een kort geding tegen de Nederlandse Staat.

Volgens Stapert is zijn cliënt zeker geen misdadiger. Hij zou het slachtoffer zijn van een kamergenoot die weer naar Vietnam is afgereisd. ‘Een voorbeeldige student die in het laatste jaar van zijn opleiding zit. Een studie waarvoor zijn ouders in Vietnam jarenlang gespaard hebben. Als hij nu aan de VS wordt uitgeleverd, zijn al die jaren voor niets geweest. Dan zit hij de komende anderhalf jaar in een Amerikaanse cel op zijn proces te wachten’, aldus Stapert in De Telegraaf.

Virussen

De land- en kamergenoot van Lee Vu maakte, zonder dat Vu dat wist, deel uit van een groep computercriminelen. Zij stuurden virussen rond en kwamen op die manier in het bezit van creditcardgegevens. Die virussen werden verzonden vanaf het e-mailaccount van Vu, zonder dat hij dat wist, schrijft De Telegraaf.

Vorig jaar augustus zou Vu zijn opgepakt na een inval in de studentenflat in Deventer. Hij heeft toen een paar dagen vastgezeten. Advocaat Stapert is nu bang dat Vu onterecht vast komt te zitten in de VS. 'Lee heeft er niets mee te maken, maar dreigt wel voor minimaal achttien maanden een Amerikaanse gevangenis in te draaien, in afwachting van zijn proces. Dat lijkt mij onmenselijk', zegt Stapert tot slot in De Telegraaf.