VS houdt documenten wapensmokkel achter

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn minister van Justitie Eric Holder (foto) houden documenten achter over een door de regering gecontroleerde wapensmokkel in 2009. De zaak liep volledig uit de hand, duizenden wapens kwamen op straat terecht, met name in het gewelddadige Mexico. Er zijn 140.000 stukken over de operatie, maar de regering van Barack Obama heeft er slechts 7.600 vrijgegeven.

Met de operatie, die bekend staat als ‘Fast and Furious‘, wilde de Amerikaanse overheid drugskartels en illegale wapenhandel in kaart brengen. Maar de opzet mislukte volledig. Ruim tweeduizend geweren kwamen op straat terecht en 1.400 wapens verdwenen volledig uit het zicht. Een American Border Patrol agent werd doodgeschoten met ‘Fast and Furious-wapens’. De operatie heeft geen arrestaties opgeleverd.

Republikeinse Congresleden vinden dat Holder van justitie moet aftreden omdat hij documenten over de operatie niet vrij wil geven. Zij denken dat hij de zaak in de doofpot wil laten belanden. Ook politieofficieren uit Arizona vinden dat Holder moet worden ontslagen als hij de eer niet aan zichzelf houdt.

Holder stuurde maandag een brief aan het Congres, waarin hij beweert niets af te weten van de operatie. Ook zegt hij dat de actie ‘fout’ en ‘volledig onacceptabel’ is.