VS looft 10 miljoen dollar uit voor El Mencho

De Drug Enforcement Administration (DEA) opent een pr-offensief tegen het Mexicaanse drugskartel CJNG (Cartel Jalisco Nueva Generación). Er is een beloning uitgeloofd van 10 miljoen dollar voor de man die verondersteld wordt de leider te zijn van het CJNG: Nemesio Oseguera Cervantes (52 alias “El Mencho”).

Jalisco

In total zijn er 15 dagvaardingen bekendgemaakt, bij een serie rechtbanken in verschillende staten in de VS.

De verdachten zouden zich hebben schuldig gemaakt aan de smokkel van vele tonnen cocaine, methamfetamine, heroïne, naar de Verenigde Staten, en in Mexico aan dodelijk geweld.

Samenwerkingsverband CJNG is ontstaan in 2011 in de centrale staat Jalisco en de stad Guadalajara. Het is nu in driekwart van Mexico aanwezig. De DEA vindt dat het netwerk een ‘goede commando- en controlestructuur’ bezit. Een groot aantal routes zijn voor drugssmokkel zijn onder controle en ook in Europa, Azië en Australië is de groep actief, aldus de Amerikanen.

Tweede man

Een andere verdachte is Ruben Oseguera Gonzalez (28, “Menchito”) de zoon van El Mencho, volgens de DEA de tweede man. Hij is aangehouden in 2015 en zit in uitleveringsdetentie voor de VS. Ook Abigael Gonzalez Valencia (45) is aangehouden en wacht ook op uitlevering. Hij is de zwager van El Mencho en in de jaren 90 voorman van het kleinere Milenio-kartel, later “Los Cuinis”, die samensmolten met de CJNG. Hij wordt met name verdacht van witwassen. Ook Jesus Contreras Arceo (41, alias “Canasto”) zit te wachten op uitlevering.

“El 85”

Een man die “El 85” wordt genoemd is voortvluchtig en zou in Mexico verblijven: Erick Valencia Salazar (41, foto rechts). Op de de tip die leidt tot zijn aanhouding is 5 miljoen dollar gezet.

Er zijn nog vele andere met name genoemde Mexicanen verdachte in het CJNG-onderzoek.

Ook loopt er grootschalig financieel onderzoek naar 63 individuen en hun bankrekeningen en bedrijven. Er is in 2015 al beslag gelegd op Hotelito Desconocido, ooit een zeer exclusief “boutique hotel” en eco-resort aan de westkust van Mexico. Dat hotel is daarna gesloten.

Zie ook:

Geweld door scheuring in Mexicaans kartel

Klappen voor Mexicaans drugskartel

Maakt nieuw kartel dezelfde fouten als de Zetas? (VIDEO)

El Mencho, Mexico’s meest gezochte drugsbaas