VS onderzoekt bewering marteling lijfwacht Chapo

Een rechter in Chicago (VS) heeft het Openbaar Ministerie dinsdag opdracht gegeven uit te zoeken of het waar is dat een lijfwacht van één van de zonen van Joaquin “El Chapo” Guzman is gemarteld in het bijzijn van Amerikaanse agenten.

Elektrische schokken

De aanklager moet voor 6 februari met een rapport over de zaak komen. De lijfwacht, Jesus Raul Beltran-Leon (34), werd gehoord door een rechtbank in Chicago. De man is eerder dit jaar uitgeleverd naar de Verenigde Staten op grond van drugsfeiten.

Hij heeft verklaard dat hij door Mexicaanse agenten tijdens een verhoor is geslagen en dat hij elektrische schokken kreeg toegediend. Ook werd hem een plastic zak over zijn hoofd getrokken waardoor hij bijna stikte. Een en ander zou zijn gebeurd na zijn aanhouding in 2014.

Zonen

Zijn ondervragers wilden van hem weten waar twee van Guzmans zonen verbleven. Beltran-Leon bleef volhouden dat hij dat niet wist.

Hij zegt dat er Engels sprekende personen in de kamer waren en dat iemand die op zeker moment identificeerde als agenten uit de Verenigde Staten.

De openbaar aanklager heeft in een reactie gezegd de beschuldiging ‘zeer serieus’ te nemen.