VS pakken Mexico’s machtigste kartelbaas (VIDEO)

Joaquin "El Chapo" Guzman, het hoofd van het machtige Mexicaanse Sinaloa drugskartel, is opgepakt in een hotel in Mexicaanse kuststad Mazatlan. Guzman stond jarenlang bovenaan de most-wanted list van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). De Mexicaan werd opgepakt met een nog onbekende vrouw.

"El Chapo" had in het hotel waar hij werd opgepakt voor een nacht een kamer gehuurd. Volgens het persbureau AP was de DEA nauw betrokken bij de arrestatie. Met dna-testen wordt gecheckt of het daadwerkelijk om Guzman gaat.

Sinds 2001 op de vlucht

Met de arrestatie van Guzman komt er een einde aan een jarenlange jacht op de kartelleider. Sinds zijn ontsnapping in 2001 was nooit duidelijk waar hij precies uithing. Er gingen geruchten dat hij zich in Zuid-Amerika op zou houden of dat hij onder de hoede van de voormalige Mexicaanse president Felipe Calderon zou leven.

Tussen machtigste personen

Terwijl Guzman op de vlucht was, werd hij een van de machtigste criminelen ter wereld. Zo verscheen hij op prestigieuze lijstjes van machtigste personen ter wereld. Onder zijn leiding groeide het Sinaloakartel uit tot het grootste van Mexico, en kreeg het belangrijke drugsroutes in handen. Zo heeft het Sinaloakartel de invloed over belangrijke grensplaatsen als Tijuana en Ciudad Juarez.

Nieuwe klap voor Sinaloakartel

De arrestatie van Guzman is de zoveelste klap voor het Sinaloakartel in korte tijd. In de laatste maanden werden meerdere leiders van het Sinaloakartel opgepakt. Die arrestaties leidden al tot een machtsstrijd in het drugskartel. Zo zou Guzman plannen hebben gehad om zijn kompaan Ismael Zambada te wippen en zijn gebied over te nemen.

Vuurgevecht van vier uur

In november werd de zoon van Ismael "El Mayo" Zambada, die het kartel samen met Guzman leidt, opgepakt toen hij de Amerikaanse staat Arizona probeerde binnen te komen. Zambada's belangrijkste luitenant werd in december door Mexicaanse legerhelicopters doodgeschoten na een vuurgevecht dat vier uur duurde.

Arrestatie op Schiphol

Begin vorige maand werd op Schiphol de 33-jarige José Rodrigo Aréchiga Gamboa opgepakt. Hij was het hoofd van de Sinaloa-cel Los Antrax, die zich voornamelijk bezighoudt het moorden in opdracht van Zambada.

{youtube}OGCdJqaFsKE{/youtube}