VS: Special Ops naar Mexico (VIDEO)

De Verenigde Staten nemen een nieuwe stap in de militarisering van de War on Drugs. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat in Mexico een apart hoofdwartier van de verzamelde special forces inrichten. Formeel moeten daar Mexicaanse militairen worden getraind voor strijd tegen drugscriminelen. Het is voor het eerst dat Amerikaanse parate troepen in Mexico actief worden. Dat heeft de Washington Post gemeld op basis van documenten en verschillende anonieme bronnen. 

Door Wim van de Pol

De strijd in het noorden van Mexico langs de grens met de VS, waar in het landelijk gebied drugskartels feitelijk de baas zijn, heeft alle kenmerken van een low intensity war, te vergelijken met die in Afghanistan en delen van Pakistan. Volgens de Washington Post is het doel van de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta Mexicaanse militairen te trainen in het opzetten van dezelfde soort teams die worden ingezet in Azië tegen Al Qaida.

De VS verschaft daarmee de kersverse Mexicaanse president Enrique Pena Nieto een nieuw initiatief in zijn aanpak van de drugskartels. Tussen 2006 en 2012 zijn naar schatting rond de 70.000 Mexicanen door crimineel geweld om het leven gekomen, dat is een hoger cijfer dan in Afghanistan. Eenheden van de federale politie en Mexicaanse mariniers hebben wel voldoende vuurkracht om het op te nemen tegen de drugskartels maar ontberen vaak tactisch vernuft om effectief te zijn.

De inzet van de alle special forces van de VS van de diverse krijgsmachtdelen wordt gecoördineerd op het Special Operations Command (SOCOM) op MacDill Air Force Base, in Florida. Maar het nieuwe Mexicaanse hoofdkwartier komt direct onder commando van US Northern Command in Colorado, dat betekent een operationele inzet door de leiding van de parate troepen in Noord-Amerika. Bijzonder is ook dat het Mexicaanse hoofdkwartier niet onder een kolonel zal vallen maar dat een generaal het bevel ter plaatse zal voeren. Officiëel zullen 30 tot 150 Amerikanen ter plaatse gaan werken. Tegen de Washington Post tempert een woordvoerder van Northcom het belang van de missie en spreekt van een uitbreiding van activiteiten ‘die we al doen’. 

Hoofd van SOCOM is admiraal Bill McRaven. De Washington Post suggereert dat hij door de nieuwe inzet van commando’s in Mexico SOCOM wil beschermen tegen bezuinigingen nu de inzet van commando’s in Afghanistan wordt teruggebracht.

Hoewel de commando’s formeel als trainers worden ingezet kan het bijna niet anders of Amerikanen zullen in speciale missies voor het eerst ook rechtstreeks worden geconfronteerd met de uitstekend bewapende strijders van de drugskartels.

Onder een confrontatie tussen Mexicaanse mariniers en leden van Los Zetas uit 2011. Een gehuchtje wordt ingenomen. Pas nadat de mariniers een .50 machinegeweer in stelling weten te brengen nemen de criminelen de wijk.

{youtube}hhortngZy9g{/youtube}