El Chapo viel door telefoonverkeer (VIDEO)

De Verenigde Staten willen dat Mexico drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman, uitlevert. De Drug Enforcement Adminstration (DEA) had een beloning van 5 miljoen dollar staan op de tip die leidde naar zijn gevangenneming. Intussen hebben zijn zonen op Twitter gereageerd: ze zijn boos en bedreigen degenen die verantwoordelijk zijn voor de arrestatie. Na de break details over de arrestatie.

Wasgoed

Het is de vraag of Chapo naar de Verenigde Staten zal gaan. Er zal waarschijnlijk nog een ingewikkeld diplomatiek en juridisch spel volgen. Mexico heeft zelf nog een lijst van verdenkingen tegen Guzman Loera. Hij is mogelijk verantwoordelijk voor het extreme geweld in de stad Juárez in de jaren 2007-2010 toen daar soms tientallen mensen per dag werden vermoord. De Verenigde Staten zullen erop wijzen dat gezien de macht en rijkdom van Guzman Loera een ontsnapping in de rede ligt. In 2001 wist Guzman uit een Mexicaanse gevangenis te ontsnappen in een wagentje met wasgoed.

Omhelzing

Op hun Twitter-account hebben twee zonen van Guzman hun hart gelucht over de arrestatie. Alfredo Guzman stelt onder meer dat de arrestatie niet 'het einde is'. En: 'Het tijdperk Guzman begint nu. (…) Het kartel is van mijn vader voor altijd. (…) Ik stel degenen verantwoordelijk zij zullen gaan betalen'. Ivan Archivaldo schreef onder meer: 'Wie geen risico's neemt bereikt niks in het leven. (…) Ik wacht op orders. Grote omhelzing voor mijn vader.'

Verraad

Volgens verschillende media is duidelijk dat de oorzaak van de arrestatie van Guzman Loera ligt in een combinatie van verraad, de DEA en afgetapte communicatie met een satelliettelefoon. Op maandag zou hij met die telefoon hebben gebeld met medewerker en hebben gevraagd om hulp omdat hij was opgesloten in een tunnel, nadat hij net aan een politieactie was ontkomen. Hij was toen in de stad Culiacán, hoofdstad van de staat Sinaloa, waarnaar zijn kartel is genoemd. 

Belpatronen

Een verdachte van het Sinaloa-kartel die op 12 februari was aangehouden had 20 telefoons in zijn bezit. Analyse van de gebelde nummers leverde een aantal nummers in Sinaloa op. Die bleken te behoren bij het doodseskader E19. Een paar dagen later werd die groep opgepakt in Sinaloa. Eén van hen had een mobiel telefoonnummer in zijn telefoon waarbij Chapo bijstond. Dat bleek cruciale informatie te zijn omdat de DEA te hulp schoot met de geografische analyse van belpatronen die leidde naar de satelliettelefoon. Andere cruciale informatie was informatie van de DEA dat deze week een ontmoeting op stapel zou staan in Culiacan tussen Chapo en zijn vennoot "El Mayo" Zambada.

Tunnels

In een huis in het stadsdeel Libertad ontdekten eenheden van de Mexicaanse Marine de toegang tot een netwerk van tunnels onder een bad. Maar Chapo bevond zich inmiddels in de kustplaats Mazatlán, daar werd een telefoonsignaal vastgesteld. Hij werd geobserveerd. De autoriteiten wilden een schietpartij vermijden en daarom is Guzman enige tijd gevolgd in Mazatlán. Uiteindelijk overmeesterden militairen een lijfwachtvan Guzman in een appartementengebouw, die hen verwees naar de vierde verdieping. Daar wachtte een stomverbaasde Joaquin Guzman Loera, één van de rijkste criminelen op aarde.

Beelden van de tunnels die huizen van Guzman in Culiacán verbinden.

{youtube}8ap6pEy3Tjk{/youtube}

Lees Dossier Mexico.