VS wil onderzoek naar douane Curaçao

De Verenigde Staten hebben Curaçao gevraagd om onderzoek te doen naar goudsmokkel van Guyana naar Curaçao. Aanleiding is de goudroof van eind 2012, waar een deel van de buit werd gevonden in de Verenigde Staten. Hoewel de goudlading volgens de regels is aangemeld, heeft Guyana, waar het goud vandaan kwam, nog altijd niet bevestigd dat het om een legaal transport ging.

In november werden 70 goudstaven ter waarde van zo’n 9 miljoen euro van een vissersboot in de haven van Curaçao geroofd. Normaal gesproken worden dergelijke transporten zwaar beveiligd maar dat was nu niet het geval. Inmiddels zijn er verschillende verdachten opgepakt en is een deel van de buit terug gevonden.

De Verenigde Staten vertrouwt het zaakje niet en wil dat alle smokkelzaken van de afgelopen 15 jaar waarvan een link is met de Verenigde Staten worden doorgelicht. De Amerikanen zijn in het bijzonder geïnteresseerd in de lokale autoriteiten en de douane. Die zouden een twijfelachtige rol spelen in verschillende smokkeltransporten tussen Guyana en Curaçao.

Vervalste documenten

Volgens de Verenigde Staten doet Curaçao een ‘selectief’ onderzoek en laat het OM op het eiland vaak steken vallen. Zo is er nauwelijks gesproken met de bemanningsleden van het beroofde goudschip. Het OM zegt wel te weten wie er op het schip aanwezig waren, maar heeft geen idee waar ze uithangen. Het persbureau AP sprak echter met een van de bemanningsleden. Ook heeft een woordvoerder van de Officier van Justitie eerder verkaard dat na de roof tegen de bemanningsleden is gezegd dat zij mochten gaan wanneer ze wilden.

Er wordt daarnaast gesuggereerd dat er documenten zijn vervalst door justitie op het eiland. De Amerikanen vrezen daarnaast dat er regelmatig illegaal goud Curaçao wordt ingevoerd, waar het met officiele papieren naar de Verenigde Staten wordt geëxporteerd.

Ook gaan er geruchten dat het goud dat nog niet is teruggevonden, naar Suriname is gesmokkeld. Daar is het mogelijk met goud vermengd dat uit een Surinaamse goudmijn is gehaald.

Lees ook:

Tips over goudroof Curaçao

Drie arrestaties goudroof Curaçao

Opnieuw arrestaties goudroof Curaçao

Ander deel buit goudroof Curaçao gevonden

Nieuwe arrestatie voor goudroof Curaçao