VS wil zwagers Mink Kok berechten

De Amerikaanse autoriteiten hebben de Belgische autoriteiten gevraagd om uitlevering van Ali (1970) en Zakaria (1965, foto) Koleilat Delbi, de Libanese zwagers van Amsterdammer Mink Kok. De Amerikanen verdenken hen van internationale handel in cocaïne en witwassen. De Antwerpse misdaadreporter meldt dat Zakaria onlangs is aangehouden. De arrestatie van Ali Koleilat in Brussel werd Crimesite onlangs bevestigd. Mink Kok (1961) is gehuwd met Siba Koleilat Delbi.

Door @Wim van de Pol

Zakaria Koleilat werd vorige week door een arrestatieteam van de Antwerpse federale politie opgepakt tijdens een vergadering in het Novotel-hotel aan de Luithagen, in het Antwerpse havengebied. De arrestatie kwam tot stand via een undercoveroperatie. Zakaria Koleilat heeft een Nederlands paspoort en woont in Amsterdam. Hij werd al langer in de gaten gehouden maar werd pas opgepakt toen hij zich naar België begaf.

500 kilo

De Drug Enforcement Administration (DEA) verdenkt Zakaria Koleilat van witwassen van drugsgelden via Amsterdam, New York en Nigeria, en van voorbereidingen voor het opzetten van een coke-smokkel van 500 kilo tussen Colombia en Benin, in West-Afrika, naar de VS en Europa.

Epskamp

Ali Koleilat heeft ook een Nederlands paspoort. Hij werd enkele maanden geleden in Brussel gearresteerd, ook op verzoek van de DEA. De Amerikanen zien Ali Koleilat als een van de hoofdverdachten achter een mislukte drugstransport van 1.077 kilo cocaine dat in 2011 werd onderschept op de luchthaven van de Dominicaanse Republiek. De drugs zaten verstopt in een privéjet die naar de zakenluchthaven van Deurne bij Antwerpen zou vliegen. Naar aanleiding van dit drugsonderzoek werd ook de Nederlander Nico Epskamp, voormalig hoofdredacteur van bajesblad Bonjo, gearresteerd. 

Hezbollah

Het netwerk rond Ali Koleilat zou zakelijke banden onderhouden met de in Libanon gehuisveste Hezbollah, die door de Amerikanen als een terreurorganisatie wordt beschouwd. Ali Koleilat werd eerder in verband gebracht met illegale wapenhandel met de voormalige Liberiaanse krijgsheer Charles Taylor.

Van Zantvoort

Mink Kok is in 2012 in Libanon tot acht jaar cel veroordeeld wegens cocaïnehandel. In 2011 werd hij gearresteerd naar aanleiding van een vangst van 53 kg cocaïne. Mink Kok was op dat moment in het gezelschap van een Belg die een vals Iers paspoort bezat, de Antwerpenaar Martin 'Billy' Meech. Meech groeide op met Jan Van Zantvoort, die in 2010 spoorloos verdween in Marbella. Van Zantvoort lijkt verantwoordelijk te zijn gesteld voor 231 kilo cocaïne die is onderschept door de Antwerpse douane. Hij had in 2011 voor hij verdween nog een afspraak met Mink Kok. Ook twee anderen die in verband worden gebracht door de Belgische politie met die zaak zijn geliquideerd: de Amsterdammers Patrick Brisban en Frankie 'Pannekoek' Scharrenberg

Alle berichten over Mink Kok.