VS woedend over vrijlating Venezolaan Aruba

De Verenigde Staten is woedend dat Aruba de voormalig topman van de inlichtingendienst van Venezuela heeft vrijgelaten. De Amerikaanse autoriteiten waren al een tijd op zoek naar de Venezolaan omdat hij ervan wordt verdacht Colombiaanse drugskartels te hebben geholpen met drugssmokkel.

De Venezolaan, Hugo Carvajal, werd daarom afgelopen week opgepakt op het vliegveld van Aruba. Carvajal had een diplomatiek paspoort op zak, maar volgens Aruba was hij nog niet diplomatiek onschendbaar omdat hij officieel nog niet was begonnen met zijn baan als consul op het eiland.

Oorlogsbodems voor de kust

Venezuela heeft daarop voor enkele uren het luchtverkeer naar Aruba gesloten. Er werden scherpe dreigementen geuit, volgens de Amerikanen zou Nederland hebben toegegeven aan dreigementen van Aruba.

De Telegraaf meldt dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft ingebonden nadat er vier oorlogsbodems van Venezuela bij Aruba zouden zijn gesignaleerd. 'Dat heeft geleid tot een alarm, waarna er overleg is geweest tussen de lokale commandant van de strijdkrachten en premier Mike Eman [van Aruba, CS]', bevestigt een woordvoerder van Eman tegenover de krant.

Het ministerie van Buitenlandse zaken zegt tegen De Telegraaf dat er met Venezuela is gesproken nadat de marineschepen waren gesignaleerd. 'Ons is echter verzekerd dat zij terugkeerden van een oefening', zegt een woordvoerder.

Colombiaanse drugscriminelen

De Verenigde Staten zijn al een tijd op zoek naar Carvajal. Hij zou Colombiaanse criminelen hebben geholpen met het smokkelen van drugs naar de Verenigde Staten. Hij zou onder meer hebben samengewerkt met Wilber Varela, die in 2008 werd doodgeschoten. Venezuela zou Varela bovendien hebben beschermd waardoor hij niet opgepakt kon worden. 

Ook zou Carvajal wapens hebben geleverd aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Het zou onder meer gaan om granaatwerpers. Volgens Venezuela zijn de documenten waarop de beschuldigingen zijn gebaseerd, vervalst door Colombiaanse geheim agenten.

Carvajal is inmiddels terug in Venezuela, waar hij als een held werd ontvangen.