VS ziet Hezbollah-kartel connectie

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een Libanees en drie Libanees-Venezolanen op de zwarte lijst gezet. Ze worden ervan verdacht drugsgeld te witten voor de militante Hezbollah-groep, die in Libanon haar hoofdkwartier heeft. Een man met Colombiaans-Libanese nationaliteit – Ali Mohamad Saleh – is als terrorist gekwalificeerd. De Amerikanen zien relaties tussen deze lieden en Mexicaanse drugskartels. Amerikanen mogen geen zaken doen met hen of hun bedrijven, en hun tegoeden worden bevroren. 

Sinds december vorig jaar loopt er in de staat Virginia een proces tegen de Libanese drugshandelaar Ayman Joumaa. In dat onderzoek zijn banden blootgelegd met Mexicaanse criminele groepen. De namen van de mannen die op de zwarte lijst zijn gezet komen voort uit dit onderzoek.

Het zijn: Abbas Hussein Harb, Ali Houssein Harb en Kassem Mohamad Saleh en Ibrahim Chibli. Harb en Chibli zouden ter waarde van miljoenen dollars drugs hebben verscheept met een Colombiaans-Venezolaanse groep en dat geld hebben witgewassen middels de Libanese financiële sector.

Onder-minister David Cohen beschrijft het netwerk van Joumaa als een ‘goed ontwikkelde multi-nationale geld witwas-organisatie die de opbrengst van drugshandel witwaste voor de terroristische groep Hezbollah.’

Begin dit jaar bracht de Drug Enforcement Administration (DEA) naar buiten dat Libanezen betrokken waren bij cocaïnehandel waarvan de opbrengst ’terroristen’ zou financieren.