NL-verdachte: overlevering mag toch
De Nederlandse verdachte die van de Belgische rechter niet aan Nederland kon worden uitgeleverd, omdat zijn leven in Nederland in gevaar zou zijn, zal nu toch worden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. Dat meldt de Antwerpse Misdaadreporter. Richard B. is in februari in haven van Antwerpen gearresteerd naar aanleiding van de onderschepping van een partij van ruim 1200 kg cocaïne.
De drugs zat verstopt in een containers met wasmiddelen. B. was volgens justitie verantwoordelijk voor inklaren van de container en bovendien zou hij de organisatie hebben voorzien van huurwagens en jammers, dat is apparatuur om politiezendertjes en afluisterapparatuur te verstoren.
De organisatie die achter het megatransport zat, houdt B. kennelijk verantwoordelijk voor het mislukking van de invoer van cocaïne, want kort na zijn aanhouding in Antwerpen ontving B. zeer expliciete doodsbedreigingen. Onbekenden lieten aan B. weten dat ze uitkeken naar de dag dat B. opnieuw in Nederland zou zijn, zodat ze samen in Zeeland naar kreeft zouden kunnen gaan duiken in de Oosterschelde.’
Na de arrestaties in België en Nederland is afgesproken dat Nederland het verdere onderzoek en de vervolging voor zijn rekening zou nemen. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam, dat belast is met het zogenaamde Vuitton-onderzoek, vroeg daarom aan justitie in Antwerpen om Richard B. over te leveren.
De raadkamer in Antwerpen oordeelde echter dat B. niet overgeleverd mocht worden, omdat zijn leven in Nederland in gevaar zou kunnen komen. De beschikking van de raadkamer wekte heel wat verwondering bij academici, advocaten en strafrechtspecialisten, omdat de beslissing van de Antwerpse rechter zou indruisen tegen de principes van het Europese aanhoudingsbevel en de afspraken die binnen Europa zijn gemaakt over het uitwisselen van verdachten.
Het OM in Antwerpen tekende beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer, waardoor de overleveringskwestie verhuisde naar de kamer van inbeschuldigingstelling bij het hof van beroep in Antwerpen, die het Openbaar Ministerie gelijk gaf. Het is niet bekend wanneer B. naar Nederland zal worden gebracht.
Zie Misdaadreporter.