Vuurwapen tegen bedreiging: mag dat?

De rechtbank van Amsterdam wil onderzoeken of André Kahn – de oud-eigenaar van Amstel Diamonds – zó ernstig is bedreigd dat er sprake was van een noodtoestand die het dragen van een vuurwapen door Kahn misschien zou rechtvaardigen. Kahn staat terecht omdat de politie bij een ruzie een vuurwapen in zijn broeksband vond. Jan Boone, de advocaat van Kahn, had betoogd dat Kahn gedurende een aantal jaren verschillende malen met de dood is bedreigd.

‘Ik heb onder meer een pistool op mijn hoofd gehad’, zei Kahn tegen de rechtbank.

De  politie wilde soms geen aangiftes van hem opnemen en beschouwde hem eerder als verdachte dan als slachtoffer, aldus Kahn. Hij zegt dat hij daarom een vuurwapen voorhanden moest hebben omdat ‘de politie hem niet wilde beschermen’.

De rechtbank wil nu de gelegenheid geven aan Kahn om de dreigingen tegen hem nader aan te tonen om te bezien of er sprake was van een noodtoestand. Een noodtoestand is volgens het Wetboek van Strafrecht een situatie die een rechtvaardigingsgrond voor een strafbaar feit kan opleveren.

Maar dan moet er wel een korte tijd tussen de feiten liggen. In het geval van Kahn zou het gaan om een dreigende situatie die gedurende zeker vijf jaar heeft bestaan. Daarom is de stap van de rechtbank opmerkelijk.

Kahn moet nu aan de rechtbank de aangiftes die hij heeft gedaan voorleggen. Boone wil ook dat het onderzoeksdossier naar een overval op Amstel Diamonds in 2006 op tafel komt. Ook die overval zou een bedreiging zijn geweest, of zelfs een poging tot liquidatie, Kahn was zelf die dag niet aanwezig. De rechtbank wil dat verzoek nog niet in behandeling nemen maar eerst de bestaande aangiftes onderzoeken.

De officier van justitie is door de rechtbank wel gevraagd dat politiedossier alvast op te diepen om vragen erover die in verband staan met de aangiftes te kunnen beantwoorden. Van de rechtbank mag de oud-diamantair voor onbepaalde tijd op vrije voeten blijven.

Kahn is in het onderzoek naar de afpersing door Yitzak M. door de rechter-commissaris als getuige gehoord. Daar heeft hij uitgebreid verteld over bedreigingen naar zijn persoon.