VVD Amsterdam wil meldpunt tegen drugskoeriers

De Amsterdamse VVD hoopt de detailverkoop aan recreatieve gebruikers van cocaïne en xtc terug te dringen met een meldpunt voor telefoonnummers van drugsverkopers, meldt AT5. Zo zou de politie gerichter onderzoek kunnen doen en verkopers vaker van nummer moeten wisselen.

Telefoon

In grote steden in Nederland wordt vooral op uitgaanvonden veel cocaïne en xtc gebruikt door brede lagen van de (jongere) bevolking. Er rijden vele tientallen verkopers door de stad die met per telefoon of WhatsApp te bereiken zijn en dan per auto, scooter of fiets gebruikershoeveelheden afleveren. Hun nummers circuleren onder grote groepen mensen.

Bestellen van drugs wordt moeilijker met een apart meldpunt, zo denkt althans de VVD. Bestaande meldpunten voor criminaliteit, zoals meld.nl en Meld Misdaad Anoniem, zijn volgens de VVD in Amsterdam niet specifiek genoeg gericht op Amsterdam of op drugshandel.

Gedogen

De VVD zit niet in het college in Amsterdam. Het linkse stadsbestuur in Amsterdam heeft juist plannen om de verkoop van softdrugs uit het criminele circuit te halen. Ook oriënteert het zich op plannen om bepaalde harddrugs juist te gedogen in plaats van te bestrijden en meer en betere voorlichting te geven aan jongeren. De jongerenafdeling van de VVD is daar overigens ook voor.