Harry W. : Niet van de twittergeneratie

Daar was getuige Harry W. weer. Opnieuw in zijn bomvrije schuilplaats van de Passage-rechtszaal. U weet: deze Harry W. vertelt onder meer dat “Moppie” R. en Jesse R. meerdere moorden hebben gepleegd. Nou is het best mogelijk dat Jesse en/of Moppie moorden hebben gepleegd. Maar de vraag die voorligt wat betreft Harry W. is of deze daarover uit eigen wetenschap vertelt, of dat hij één en ander uit de media heeft geplukt.

Harry slaat eigenlijk pas sinds een jaar – sinds dat hij spreekt met de politie – zo af en toe eens een krant op om misdaadnieuws te checken, zo blijkt. En dit najaar had zijn advocaat hem erop attent gemaakt dat een website (‘Crimesite ofzo?’) verslagen over zijn openbare verhoren publiceerde.

Harry W. is dan ook ‘niet van de twittergeneratie’ zoals hij zelf al zei. Dat niet, nee, meer ‘een crimineel van de oude stempel’. Maar geloofwaardig is het allemaal niet voor een man die in de jaren negentig met het neusje van de Hollandse onderwereld omging, nog deelnam aan een schietpartij op een woonhuis met een raketwerper en verhalen weet te vertellen over zeker drie partijen coke van meer dan 3000 kilo elk. Zo’n type houdt geen misdaadnieuws bij?

Vinden de advocaten.

Advocaat Stijn Franken sprak van een ‘bovenmenselijke prestatie’ van de heer W. om geen enkel misdaadnieuws, laat staan over de Passage-zaak in het afgelopen decennium te hebben gevolgd. De advocaten bedoelen met name dat de belastende elementen die hij aandraagt over moorden eigenlijk vrijwel geheel (op ‘Crimesite ofzo?’) al te lezen waren.

De advocaten stellen ingewikkelde vragen. Simpele vragen. Maar Harry W. ‘weet dat zo niet’. ‘God, nee’, zegt hij, ‘dat weet ik zo niet’, in zijn sympathieke licht-Veluwse tongval. Ook als de advocaten aankomen met de verklaring van een CIE-officier van justitie die zegt dat hij W. zélf heeft horen zeggen dat deze in de media het Passage-proces redelijk volgt, zegt W.: ‘Nee, dat weet ik niet’.

Dan maar eens de verklaringen van W. opgeslagen waarmee hij ongeveer een jaar geleden bij de politie is gekomen en schijnbaar spontaan begon te vertellen over een coke-zaak van 4050 kilo en nog een paar zaken van 3000 kilo. U moet goed begrijpen: zelf deed W. dus niks met drugs ofzo. Maar hij had wel op zeker moment voor een zekere Thom B. een zak van 20 kilo xtc-poeder bewaard, samen met 85.000 xtc-pillen. En verder lagen er bij hem thuis 20.000 viagra-pillen. Hij had ook wel eens 12 kilo coke af moeten leveren op een parkeerplaats bij McDonalds.

Allemaal niet van hem. Wat daar ook van zij.

Er zijn in die verklaringen ook gevallen van klok en klepel.  Zo zegt hij dat Thom B. een scheepswerf bezat in Amsterdam-Noord (was net iemand anders uit die vriendenclub). Thom B. en M. P. hadden garage Autostad in Amsterdam-Noord (bijna goed, maar Autostad was toch van Steven van der T.? Die naam zegt hem niks). En Thom B. werd Scrooge genoemd (was dat niet de bijnaam van iemand anders?).

Enfin: de boodschap van Harry W. is duidelijk: ‘Ik wil eruit’. Hij wil niks meer met die verdovende middelen. ‘Mijn enige belang is eigenlijk een moreel belang dat ik voel’. En dan de belofte van het Openbaar Ministerie om hem niet in voorarrest te nemen voor de aanslag met de raketwerper, of misschien hem wel niet te vervolgen, dat is natuurlijk ook een belang.

Lees alle artikelen over Harry W.